6 tips tegen slecht slapen door de zomertijd en wintertijd

Twee keer per jaar wordt de klok verzet, waardoor we een deel van het jaar te maken hebben met de zomertijd en een deel van het jaar met de wintertijd. Voor sommige mensen is dit tijdverschil geen enkel probleem, terwijl anderen er juist langer last van hebben wanneer ze een uur meer of minder slaap krijgen en het dagritme anders wordt. In dit artikel lees je waar de zomertijd en wintertijd vandaan komen. Ook lees je zes tips die je hopelijk helpen om beter te slapen wanneer de klok verzet wordt naar de zomertijd of wintertijd.

De zomertijd en wintertijd

De wintertijd is de natuurlijke tijd en in de jaren zeventig werd de zomertijd ingevoerd. De reden voor het invoeren van de zomertijd was om energie te besparen. Met de zomertijd is het namelijk een uur langer licht ’s avonds en hierdoor gingen mensen meer tijd buiten doorbrengen. Niet alleen maakten ze minder gebruik van de verlichting, omdat het langer licht bleef, maar ook gebruikten ze de tv en verwarming minder. Zo zorgde de zomertijd voor minder energieverbruik. Tegenwoordig is dat niet meer helemaal het geval, omdat mensen hun mobiele telefoon ook buiten gebruiken en omdat verlichting veel minder energie vreet.

Wennen aan de nieuwe tijd

Wanneer de zomertijd en wintertijd ingaan, heb je altijd te maken met een uur tijdsverschil. Bij de zomertijd gaat de klok een uur vooruit en slaap je een uur minder, terwijl de klok een uur achteruit gaat bij de wintertijd en je een uur extra slaap hebt. Over het algemeen geldt dat je lichaam één dag nodig heeft om aan één uur tijdverschil te wennen. Oudere mensen hebben hier vaak meer tijd voor nodig dan jongeren. Ook andere factoren spelen hierbij een rol, zoals je levensstijl, slaapritme en hoe gezond je bent. Iedereen reageert anders op het verzetten van de klok.

De overgang tussen zomertijd en wintertijd makkelijker te maken

Al vaker zijn er discussies geweest over het afschaffen van de zomertijd en wintertijd, waar een grote meerderheid in Europa voor is. Ieder land kiest dan zelf of ze permanent de zomertijd of wintertijd willen aanhouden. Hoewel hier regelmatig over gepraat is, lijkt het einde van de zomertijd en wintertijd nog niet in zicht. Wanneer je dus meer last hebt van de overgang tussen de zomertijd en wintertijd, kun je proberen om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden en om onderstaande tips op te volgen voor een betere nachtrust.

Tip 1: bereid je voor op de nieuwe tijd

Er zijn verschillende manieren waarop je je op de nieuwe tijd kunt voorbereiden. Wanneer de wintertijd ingaat, kun je op de avond zelf een uur later gaan slapen en bij de zomertijd ga je een uur eerder naar bed. Vind je het lastig om met een uur verschil te gaan slapen? Dan kun je deze voorbereiding ook in kleine stapjes doen. In de week voor het ingaan van de nieuwe tijd ga je iedere dag tien minuten eerder naar bed voor de zomertijd en tien minuten later voor de wintertijd. Zo wen je langzaam aan de nieuwe tijd.

Tip 2: creëer een vaste avondroutine

Een vaste routine in de avond kan je helpen om beter te slapen. Je lichaam associeert bepaalde activiteiten met slaap en hierdoor wordt je moe. Je kunt bijvoorbeeld na het douchen comfortabelere kleding aandoen, een kop kruidenthee drinken of rustige yogaoefeningen doen. Het helpt ook om de verlichting op tijd te dimmen en de gordijnen te sluiten, zeker wanneer het ’s avonds lang licht is. De donkerdere omgeving helpt je lichaam om melatonine aan te maken, waardoor je je moe gaat voelen en beter zult slapen.

Tip 3: zorg voor voldoende daglicht

Waar het ’s avonds juist helpt om de verlichting te dimmen, is het belangrijk om overdag wel voldoende daglicht te krijgen. Probeer om tijdens de ochtend naar buiten te gaan en van het daglicht te genieten. Wanneer dat door je werk niet mogelijk is, kun je een wandeling maken tijdens je lunchpauze en in de weekenden kun je in de ochtend een langere wandeling maken. Ook op dagen waarop het niet zonnig is, is het verstandig om in de buitenlucht te zijn en daglicht waar te nemen. Dit helpt je om meer energie te voelen tijdens de dag en minder last te hebben van vermoeidheid.

Tip 4: neem vitamine D in

Lukt het je niet om voldoende daglicht te krijgen, bijvoorbeeld door je werk? Dan kun je extra vitamine D innemen. Dit doe je door voedsel te eten waar veel vitamine D in zit of door een supplement te slikken. Het kan verstandig zijn om dit met je huisarts te bespreken, zodat je een juiste dosis neemt en niet teveel vitamine D binnenkrijgt. Bij een extra vermoeid gevoel tijdens de wintertijd kun je bloed laten prikken, om zo te weten of je een tekort aan vitamine D hebt.

Tip 5: beweeg voldoende

In de winter hebben veel mensen last van een winterdip, met name in januari en februari. De donkere maanden zorgen ervoor dat je minder energie voelt en door het slechtere weer ben je minder buiten. Het kan helpen om in de wintermaanden in de ochtend te gaan sporten. De beweging zorgt ervoor dat je dopamine aanmaakt, waardoor je humeur verbetert en je lekkerder in je vel zit. Je hebt zo extra energie in de ochtend wanneer het nog donker is buiten en start de dag beter. Daarnaast zorgt voldoende beweging ervoor dat je lichaam aan het einde van de dag moe is en je beter slaapt.

Tip 6: zorg voor een optimale slaapomgeving

Een goede slaapomgeving is van groot belang voor een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je slaapkamer niet te warm of te koud is. De beste temperatuur is tussen de 16 en 19 graden. Probeer in de zomer zo te luchten dat de temperatuur in de ruimte lager is en in de winter kies je voor een warmere deken. Slapen is het makkelijkst in een ruimte die rustig en donker is. Zorg daarom voor goede gordijnen of rolgordijnen waarmee je de ruimte in de zomer goed donker krijgt. In de winter kan juist een lichtwekker helpen om de dag met licht te starten.