Waarom droom je? Hoe je hersenen ’s nachts informatie verwerken

Iedereen schrikt wel eens wakker uit een nachtmerrie of verbaast zich ’s ochtends over een bizarre droom. Maar waarom droom je ’s nachts eigenlijk? In dit artikel lees je alles over de verschillende fases van de slaapcyclus, hoe lang je dromen in realiteit duren en welke dromen het meeste voorkomen. Ook lees je waarom dromen zo belangrijk zijn en wat er in je hersenen gebeurt wanneer je droomt. Dromen zijn een belangrijk onderdeel van je nachtrust, ook al weet je niet altijd meer wat je gedroomd hebt.

De slaapcyclus

Iedere nacht doorloop je een aantal slaapcycli en die hebben alles met dromen te maken. Een slaapcyclus duurt zo’n negentig minuten en om aan de aanbevolen 7,5 tot 8 uur slaap te komen, doorloop je vijf of zes slaapcycli. Een slaapcyclus bestaat uit vijf verschillende fasen, die ieder een eigen functie en belang hebben. Je doorloopt de inslaapfase, de lichte slaap, de overgangsfase naar de diepe slaap, de diepe slaap en de remslaap. Deze laatste fase, de remslaap, wordt ook wel droomslaap genoemd. Dit is de fase waarin je droomt.  Tussen de verschillende cycli word je vaak even wakker, maar daar merk je meestal niets van.

De vijf fasen van de slaapcyclus

De slaapcyclus begint met de inslaapfase waarin je langzaam wegdommelt. De lichte slaap duurt zo’n dertig minuten en in deze fase wordt je nog makkelijk wakker van omgevingsgeluiden. Na de overgangsfase naar de diepe slaap is je hartritme verlaagd, adem je rustig en ben je volledig ontspannen. De diepe slaap zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen en je hersenen maken hormonen en andere stoffen aan om dit herstel mogelijk te maken. Word je tijdens de diepe slaap wakker? Dan ben je vaak verward en duurt het even voordat je echt wakker bent. De laatste fase van de slaapcyclus is de remslaap, die ook wel droomslaap wordt genoemd.

Droomslaap

De remslaap of droomslaap is de laatste fase van de slaapcyclus en die duurt ongeveer twintig minuten. In deze fase neemt je hersenactiviteit toe, terwijl je lichaam nog steeds volledig ontspannen is. De droomslaap is de fase waarin je hersenen prikkels en informatie verwerken van overdag. De remslaap is dan ook erg belangrijk om mentaal te herstellen van de dag. De slaapcyclus zorgt er in zijn geheel voor dat je zowel lichamelijk als mentaal herstelt in de nacht. Een goede nachtrust is erg belangrijk, omdat je bij te weinig slaap niet volledig kunt herstellen en daar merk je overdag de gevolgen van.

Waarom droom je ’s nachts?

Soms droom je ’s nachts levensecht en lijkt de droom bijna werkelijkheid. Waarom dromen we ’s nachts? In onze dromen zien we beelden die uit onze eigen hersenen komen en er zijn verschillende functies van dromen. Tijdens je dromen verwerk je allerlei emoties en gebeurtenissen van de dag. Je krijgt overdag te maken met allerlei prikkels, met nieuwe informatie en met stressvolle situaties die in je hoofd blijven spoken. Je dromen zijn een manier om met deze prikkels om te gaan en om ze te verwerken.

De verschillende functies van dromen

Een van de functies van dromen is om informatie en emoties te verwerken. Wat je overdag meemaakt, verwerk je in je dromen en deze informatie wordt vervolgens opgeslagen als herinnering. In je dromen wordt je langetermijngeheugen goed onderhouden. Er worden nieuwe herinneringen opgeslagen, maar er worden ook herinneringen verwijderd die niet langer nodig zijn. In je dromen werken je hersenen anders dan overdag en daarom kun je soms tot nieuwe inzichten komen in een droom. Gebeurtenissen worden op gekke wijze met elkaar in verbinding gebracht en dat kan je manier van denken over een situatie veranderen.

Waarom je dromen niet altijd onthoudt

Er zijn mensen die vrijwel iedere nacht nog weten wat ze gedroomd hebben, terwijl anderen eigenlijk nooit onthouden waar ze ’s nachts over dromen. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds geen duidelijk wetenschappelijk antwoord op de vraag hoe dat kan. Het is wel zo dat je jezelf kunt trainen in het onthouden van dromen. Dit doe je door je dromen op te schrijven wanneer je wakker wordt. Vaak weet je de droom nog op het moment dat je ontwaakt, maar na het ontbijt ben je het vergeten. Wil je beter worden in het onthouden van je dromen? Schrijf de dromen dan meteen op in een boekje dat je op je nachtkastje legt.

Hoe lang duren dromen?

Voelt een nachtmerrie alsof deze urenlang duurt? Of heb je bij een leuke droom het gevoel dat je heel veel hebt meegemaakt in je slaap? Vaak komen de realiteit en dit gevoel niet met elkaar overeen. In je slaap verlies je je besef van tijd en daarom voelen dromen soms langer aan dan dat ze werkelijk zijn. De droomslaap is een fase van zo’n twintig minuten en een droom duurt dus eigenlijk nooit langer dan dat en meestal maar enkele minuten. Wel kan het zijn dat je in meerdere droomfases over een vergelijkbaar onderwerp droomt, waardoor het langer aanvoelt.

Hebben dromen altijd een betekenis?

Soms zijn je dromen zo bizar dat je je afvraagt of ze een betekenis hebben. Waarom droom je wat je droomt? Over het algemeen zie je in dromen vaak elementen van de dag terug, bijvoorbeeld een gebeurtenis die overdag ook plaatsvond of een onderwerp waar je over na hebt gedacht. Dit is niet altijd het geval en soms lijken dromen op geen enkele logica gebaseerd te zijn. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de betekenis van dromen, maar er zijn nog geen concrete uitkomsten over de betekenissen van dromen bekend.

Veel voorkomende dromen

Dromen kunnen raar en uniek zijn, maar er zijn ook veel soorten dromen die vaak voorkomen. Een van de meest voorkomende dromen is dat je naakt bent, wat staat voor kwetsbaarheid. Ook dromen mensen vaak dat ze achtervolgd worden of dat ze vallen. Sommige mensen vliegen regelmatig in hun dromen, wat zou kunnen betekenen dat je je vrij voelt. Andere vervelende dromen zijn het te laat komen voor een afspraak, het onvoorbereid maken van een examen of het uitvallen van je tanden.