Sporten voor het slapen: de beste tijd voor verschillende vormen van beweging
Overdag hebben we het vaak druk met werk en andere dingen, waardoor sporten voor het slapen een goed idee lijkt. Later op de avond heb je namelijk meer vrije tijd en is het makkelijker om een sportmoment te vinden. Maar is dat wel het beste moment? In dit artikel lees je alles over sporten voor het slapen en de effecten van sporten op slaap. Je leest welke sporten je het beste kunt doen voor het slapengaan, welke sporten je beter niet kunt doen en hoeveel tijd er moet zitten tussen het sporten en slapen.
Hoeveel beweging heb je dagelijks nodig?
Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je ’s avonds moe bent. Voldoende beweging is dus niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook om goed te kunnen slapen. Hoeveel beweging heb je dagelijks nodig? De aanbevolen hoeveelheid beweging per dag is minstens dertig minuten matig intensieve inspanning. Je kunt dus al voldoende bewegen door heen en terug naar je werk te fietsen of iedere dag een wandeling van een halfuur te maken. Meer beweging is beter en zeker oefeningen voor je spieren en balans zijn belangrijk. Sporten en beweging bevorderen je gezondheid en je slaap.
De invloed van sporten op slaap
Sport beïnvloedt je slaap. Het kan ervoor zorgen dat je beter slaapt, maar ook dat je maar moeilijk in slaap komt. Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt, een hormoon waardoor je je gelukkiger voelt en minder last van stress hebt. Sporten heeft dus een positief effect op hoeveel stress je ervaart. Een van de voornaamste redenen waarom mensen niet goed kunnen slapen is stress en met sporten kun je voor een rustiger gevoel zorgen. Wanneer je intensief sport komt er ook adrenaline vrij en dat zorgt ervoor dat je je energiek voelt in plaats van moe.
Adrenaline en slaap
Adrenaline is een stresshormoon dat wordt aangemaakt wanneer je in gevaar bent, erg boos bent, het druk hebt of wanneer je intensief sport. Adrenaline zorgt voor een gevoel van alertheid en dat je direct kunt reageren op een gevaarlijke situatie. Dit is handig wanneer je lichaam daadwerkelijk in gevaar is, maar adrenaline wordt ook aangemaakt in situaties waarbij er geen gevaar is. Dit kan komen door een hoge werkdruk of door het sporten. Voor het slapengaan is adrenaline niet wenselijk, omdat je er erg alert en actief van wordt. Om te kunnen slapen moet je je juist ontspannen en rustig voelen, wat niet lukt bij teveel adrenaline.
Het beste moment van de dag om te sporten
Wanneer kun je het beste gaan sporten om goed te kunnen slapen? Het is verstandig om in de middag of aan het begin van de avond te gaan sporten, zodat je lichaam nog voldoende tijd heeft om tot rust te komen na het sporten. Sporten direct voor het slapen is niet verstandig, omdat tijdens een intensieve sport veel adrenaline vrijkomt. Dit weerhoudt je ervan om te ontspannen en je rustig te voelen, waardoor je niet goed in slaap kunt vallen. Je kunt het beste ten minste één of twee uur tijd laten tussen het sporten en het slapengaan. Op deze manier geef je je lichaam de tijd om tot rust te komen.
De intensiteit van de training
Een belangrijke factor bij sporten voor het slapengaan is de intensiteit van de training. Hoe intensiever je traint, hoe meer adrenaline er vrijkomt. Sporten die erg intensief zijn, kun je dus beter niet direct voor het slapengaan doen. Minder intensieve sporten of rustigere vormen van beweging kun je wel voor het slapengaan doen. Hoe intensiever de sport, hoe meer adrenaline en dus hoe minder snel je kunt slapen. Ieder lichaam reageert anders op adrenaline en dus kun je voor jezelf meten hoeveel tijd je nodig hebt om tot rust te komen na het sporten. Dit helpt je om de juiste sporttijd voor jezelf te bepalen.
Welke sporten zijn goed voor het slapen?
Er zijn allerlei sporten die je goed kunt doen voor het slapen. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen of fietsen. Ook sporten die gericht zijn op ontspanning zijn goed om te doen voor het slapengaan, zoals yoga of pilates. Deze sporten zijn een vorm van beweging, maar zijn tegelijkertijd gericht op ontspanning. Tijdens een wandeling kom je bijvoorbeeld vaak tot rust en maak je weinig tot geen adrenaline aan. In principe geldt dat je het beste een uur de tijd kunt laten tussen de rustige sport en het slapen, zodat je lichaam kan herstellen. Slaapyoga kun je wel vlak voor het slapengaan doen.
Welke sporten zijn slecht voor het slapen?
Intensievere sporten zijn minder geschikt voor het slapengaan. Hierbij kun je het beste twee uren of langer de tijd laten tussen het uitoefenen van de sport en het naar bed gaan. Je lichaam heeft deze tijd nodig om te herstellen en om de adrenaline niet langer te voelen. Voorbeelden van intensieve sporten zijn fitness, voetballen, hardlopen en veel andere teamsporten. Deze intensieve beweging is goed voor je lichaam en je gezondheid, maar niet vlak voor het slapengaan. Intensieve sporten beoefen je het beste in de middag of aan het begin van de avond, zodat je ’s nachts lekker kunt slapen.
Effect van slaap op sporten
Sporten heeft een effect op slaap, maar ook slaap beïnvloedt sporten. Een goede nachtrust is belangrijk voor zowel je lichaam als je brein. Tijdens de diepe slaap en remslaap herstellen je lichaam en brein namelijk van de vorige dag. Voldoende slaap van goede kwaliteit zorgt ervoor dat je fris en uitgeslapen wakker wordt, waardoor je energie voor de nieuwe dag hebt. Meer inspanning tijdens de dag bekent dat je ’s nachts meer slaap nodig hebt. De slaap zorgt voor het herstel van je lichaam en dat is nodig om goed te kunnen sporten. Je zult je sportprestaties uiteindelijk verbeteren door goed te slapen en dus ook door op het juiste moment van de dag te sporten.