Snurken: mogelijke oorzaken en 5 tips tegen snurken

Snurken komt bij veel mensen wel eens voor. Wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent, kunt je niet goed door je neus ademen en snurk je in je slaap. Er zijn echter ook mensen die iedere nacht of bijna iedere nacht snurken. Deze chronische snurkers houden niet alleen hun partner wakker, maar beïnvloeden ook hun eigen gezondheid op negatieve wijze met hun gesnurk. Wat zijn de mogelijke oorzaken van snurken en wat kun je er tegen doen?

Waarom snurken mensen?

Wanneer je in slaapt valt, ontspant je lichaam. De spieren die je overdag aanspant in je lichaam, verslappen in je slaap waardoor je helemaal ontspannen bent. Dit geldt ook voor je tong. Deze verslapt wanneer je in slaap valt en kan dan een deel van de keelholte bedekken. De luchtweg tussen je neus en stembanden is zo niet meer volledig open en dat zorgt ervoor dat je minder makkelijk kunt ademen. Je bedekte keelholte zorgt ervoor dat je bij iedere ademhaling een geluid maakt, wat we kennen als snurken.

Ongezonde leefstijl als oorzaak voor snurken

Een mogelijke oorzaak voor snurken is het hebben van een ongezonde leefstijl. Hierbij kun je denken aan roken, het drinken van alcohol en ongezonde voeding. Wanneer je overgewicht hebt, zit er meer vetweefsel in je keelholte en dat kan ervoor zorgen dat je sneller gaat snurken. Het drinken van alcohol zorgt voor extra verslapping van de spieren in de mond en tong, waardoor deze meer naar achteren zakken en een snurkend geluid kunnen veroorzaken. Roken irriteert de keelholte, wat ook voor snurken kan zorgen. Je keelholte kan ook geïrriteerd raken door brandend maagzuur of een vervelende verkoudheid.

Snurken door gebruik slaapmiddelen

Een andere boosdoener voor snurken is het gebruik van slaapmiddelen. Deze middelen hebben een vergelijkbaar effect als alcohol, in de zin dat ze je spieren helpen om te ontspannen. Wanneer je slaapmiddelen gebruikt, verslappen je spieren in de mond en is je kans op snurken groter. Dit geldt niet alleen voor slaapmiddelen, maar ook voor andere kalmeringsmiddelen. Wanneer je kunt stoppen met het innemen van deze middelen, kan dat helpen om het snurken tegen te gaan, maar dat is niet voor iedereen mogelijk.

Snurken en je gezondheid

Snurken wordt vaak vanuit het perspectief van de partner bekeken. De partner vindt het snurken vervelend, wordt er door wakker gehouden en voelt zich extra vermoeid overdag. Snurken is niet alleen vervelend voor de partner, maar ook ongezond voor de snurker zelf. Je luchtweg wordt tijdens het snurken gedeeltelijk bedekt door je tong, waardoor je minder zuurstof inademt en er minder zuurstof in je bloed terecht komt. Een nacht snurken of af en toe snurken met een verkoudheid is dat niet zo erg, maar voor chronische snurkers kan dit tot hart- en vaatklachten leiden.

Tip 1: een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl kan niet alleen helpen tegen snurken, maar komt je gezondheid in de algemene zin ten goede. Probeer gezonde voeding in te nemen en vermijd grote of vette maaltijden voordat je naar bed gaat. Dit kan sowieso al leiden tot onrustig slapen of brandend maagzuur, maar kan er ook voor zorgen dat je gaat snurken. Wanneer je overgewicht hebt, kun je proberen om gewicht te verliezen. Minder vetweefsel in je keelholte verkleint je kans op snurken namelijk. Ook met roken kun je beter stoppen, zowel tegen snurken als voor je gezondheid. Zo voorkom je een geïrriteerde keelholte die tot snurken kan leiden.

Tip 2: niet op je rug slapen

Mensen snurken over het algemeen het meeste wanneer ze op hun rug liggen. Dit komt vaak voor: bij zo’n twintig procent van de mannen en tien procent van de vrouwen. Wanneer je op je rug ligt en je tong ontspant, bedekt deze een deel van de keelholte. Door op je zij te gaan liggen, kun je dit voorkomen. Je ontspannen tong valt dan meer naar de zijkant toe en je keelholte is minder bedekt. Hierdoor is de kans op snurken ook kleiner. Voor veel mensen helpt het om op de zij in plaats van rug te slapen. Tik dus vooral je partner aan wanneer hij of zij snurkt; zowel voor je eigen nachtrust als voor de gezondheid van je partner.

Tip 3: oefeningen tegen snurken

Er zijn oefeningen die je kunt doen die helpen tegen snurken. Je kunt verschillende ademhalingsoefeningen doen om snurken tegen te gaan, maar ook keeloefeningen waarbij je de klinkers hardop uitspreekt. Overdrijf in je uitspraak, zodat je keelspieren versterkt worden. Je kunt ook oefeningen met je tong doen die kunnen helpen. Steek je tong uit en beweeg deze van je neus naar je kin en vervolgens van je ene naar de andere wang. Dit herhaal je een aantal keren in een snel tempo. Door dagelijks oefeningen te doen die snurken tegengaan, kun je het probleem verminderen of zelfs helemaal stoppen.

Tip 4: geen alcohol drinken

Alcohol zorgt ervoor dat je spieren meer verslappen, waardoor je ook meer gaat snurken. Het is daarom aan te raden om geen alcohol voor het slapengaan te drinken. Alcohol is niet alleen slecht voor snurkers, maar is over het algemeen niet goed voor je nachtrust. Vaak denken mensen dat alcohol helpt, omdat je er snel door in slaap valt. Dit klopt, maar vervolgens slaap je onrustig en wordt je vaak moe wakker. Drink geen alcohol voordat je naar bed gaat of houd het bij één glaasje.

Tip 5: maak gebruik van hulpmiddelen

Werken de bovenstaande tips niet? Dan zijn er hulpmiddelen en zelfs medische behandelingen mogelijk die helpen tegen snurken. Qua hulpmiddelen kun je denken aan neusstrips, een snurkbeugel of een anti-snurkspray. Deze hulpmiddelen helpen om beter door de neus te ademen of om je keelholte beter open te houden. Op die manier ga je minder snurken. In sommige gevallen kunnen er ook medische ingrepen nodig zijn, zoals het doorknippen van neusamandelen of het operatief corrigeren van het neustussenschot. Wanneer je een medische oorzaak vermoedt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.