Slecht slapen: de oorzaken + tips voor een betere nachtrust

Slecht slapen is ontzettend frustrerend en beïnvloedt je hele dag. Je zit minder lekker in je vel, je kunt je dagelijkse taken minder goed uitvoeren en langdurig slecht slapen kan allerlei klachten met zich mee brengen. Wanneer je last hebt van slecht slapen, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Soms ligt dit voor de hand, maar in sommige gevallen weet je niet waar het vandaan komt. In dit artikel lees je over mogelijke oorzaken van slecht slapen, het bijhouden van een slaapdagboek om erachter te komen waarom je slecht slaapt en tips om je nachtrust te verbeteren.

Slecht in slaap komen

Er zijn verschillende oorzaken voor slecht slapen en verschillende redenen waarom je slecht in slaap kunt komen. Dit kan variëren van stress en psychische klachten tot lichamelijke problemen. Er zijn ook minder voorkomende oorzaken, zoals de volle maan of de overgang bij vrouwen. Zelfs makkelijk op te lossen oorzaken zoals te laat koffie drinken, te weinig bewegen en voor het slapen gaan te veel gebruik maken van smartphones of andere schermen kunnen ervoor zorgen dat je slecht in slaap komt.

Spanning en stress

Misschien is stress of spanning wel de meest voorkomende oorzaak van slecht slapen. Dit kan gaan om stress op je werk, omdat je bijvoorbeeld een groot project hebt, problemen hebt met je collega’s of omdat de werkdruk simpelweg te hoog is. In je privéleven kunnen allerlei situaties met familie of vrienden zorgen voor spanning en stress. Het is moeilijk om dit los te laten en vaak blijf je hieraan denken terwijl je in bed ligt. Je ontspant niet voldoende, waardoor je slecht in slaap kunt komen.

De volle maan zorgt voor slecht slapen

Wetenschappers kunnen niet precies uitleggen hoe het zit, maar voor veel mensen kan de volle maan ervoor zorgen dat ze slecht slapen of moeilijk in slaap komen. Bij de volle maan is er ’s nachts meer licht en dit kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Uit onderzoeken is echter gebleken dat ook mensen in een geblindeerde ruimte slechter slapen bij de volle maan. Hoe en waarom de maancycli onze nachtrust beïnvloeden is niet duidelijk, maar het is een feit dat mensen hier last van kunnen hebben.

Slecht slapen door de overgang

In de overgang hebben vrouwen vaak last van onrustige nachten en slecht slapen. Dit kan komen door de slapeloosheid veroorzaakt door de menopauze, maar ook door opvliegers. Bij een opvlieger krijg je het ontzettend warm, waardoor het lastig is om in slaap te vallen of waardoor je juist wakker wordt. Ook andere symptomen van de menopauze die niet direct aan slaap gerelateerd zijn, kunnen ervoor zorgen dat je ongemak ondervindt waardoor je niet goed kunt slapen.

Tips voor een betere nachtrust: een slaapdagboek bijhouden

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen voor een betere nachtrust. Wat goed kan werken, hangt ervan af wat de oorzaak van je slaapprobleem is. Weet je niet goed waarom je slecht slaapt? Dan is het verstandig om een slaapdagboek bij te houden. Hierin houdt je bij hoe je hebt geslapen, wat je deed tijdens de dag, hoe je je voelde, waar je aan dacht terwijl je in bed lag en wat je deed voor het slapengaan. Je kunt hierin allerlei factoren bijhouden die invloed kunnen hebben op je slaap, zoals de consumptie van cafeïne of de maancycli. Een slaapdagboek kan je helpen om patronen te ontdekken en de oorzaak te achterhalen.

De juiste slaapomgeving creëren

Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat je de juiste slaapomgeving creëert. Een te warme slaapkamer of een gebrek aan frisse lucht kan zorgen voor slecht slapen tijdens de nacht. De temperatuur in je slaapkamer is optimaal tussen de 16 en 19 graden. Zorg ervoor dat je iedere dag de slaapkamer lucht en dat de temperatuur niet te hoog is om te slapen. Verder is het belangrijk om een comfortabel matras te hebben, een kussen passend bij je slaaphouding en een deken die goed ademt. Zorg ervoor dat je kamer voldoende donker is tijdens de nacht, want teveel licht kan voor slecht slapen zorgen.

Een gezonde leefstijl

Je leefstijl beïnvloedt niet alleen hoe je je overdag voelt, maar ook hoe je ’s nachts slaapt. Gezonde voeding en een gebalanceerd dieet zijn dan ook belangrijk voor een goede nachtrust. Zeker op de consumptie van alcohol en cafeïne kun je letten om je nachtrust te verbeteren. Alcohol kan zorgen voor slecht slapen; je valt wel snel in slaap, maar slaapt onrustiger en minder diep. Hierdoor kun je moe wakker worden. Ook cafeïne na vijf of zes uur ’s middags is niet aan te raden. Ontwijk cafeïnehoudende dranken ’s avonds en consumeer hier ook overdag niet teveel van.

Een avondroutine tegen slecht slapen

Een goede routine in de avond kan je helpen om beter te slapen. Zorg ervoor dat je ’s avonds het licht dimt, zodat je lichaam het slaaphormoon melatonine aan gaat maken. Uiterlijk twee uur voor het slapen zet je de computer uit en probeer je je smartphone zoveel mogelijk te ontwijken. Het blauwe licht van deze apparaten beïnvloed je nachtrust negatief. Je avondroutine moet ervoor zorgen dat je tot rust komt voor het slapen, bijvoorbeeld door yoga te doen, een avondwandeling te maken of door een stukje te lezen in je boek.

De stressvolle situatie verminderen

Wanneer het slecht slapen veroorzaakt wordt door stress, is het belangrijk om deze oorzaak aan te pakken. Slaap je slecht door een situatie op werk? Praat bijvoorbeeld met je leidinggevende over de stress die je ervaart en probeer een oplossing te zoeken voor het probleem. Ook in je privéleven kan het helpen om over het probleem te praten. Misschien kun je het probleem zo wel oplossen en zo niet, zorgt erover praten vaak voor een opgelucht gevoel. Mocht je de stress niet zelf kunnen aanpakken, dan kan het helpen om hier met een therapeut of psycholoog over te praten.