9 tips om lekker te slapen met warm weer

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk, maar slapen met warm weer is zo makkelijk nog niet. De beste temperatuur om bij te slapen is tussen de 16 en 19 graden, wat lastig te bereiken is op hete dagen. De warme lucht blijft in de kamer hangen, waardoor je lichaam niet voldoende kan afkoelen wanneer je gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat je minder goed slaap en moe wakker wordt. De volgende negen tips helpen je om beter te slapen met warm weer, zodat je met een uitgerust gevoel wakker wordt.

Tip 1: slaap met het raam open

Door je raam ’s nachts open te zetten kan er koelere lucht in de kamer komen. Overdag blijft het juist erg warm en is het niet verstandig om je ramen open te zetten. Je laat dan alleen hete lucht naar binnen. In de nacht koelt het meer af en kun je dus prima je ramen open zetten. Deze tip werkt alleen wanneer je in een rustige buurt woont. Anders heb je misschien wel een koele ruimte, maar kun je nog niet slapen met warm weer door de verkeersgeluiden of ander lawaai van buiten.

Tip 2: vroeg in de ochtend of laat in de avond luchten

Is het te lawaaierig buiten om ’s nachts je raam open te zetten? Kies er dan voor om je raam of vroeg in de ochtend of voor het slapengaan open te zetten. Dit zijn naast de nacht de koelere momenten van de dag en zorgen voor de meeste verkoeling in je slaapkamer. Zodra je opstaat, kun je het raam open zetten tot je de deur uitgaat en ook na het avondeten kun je het raam openen tot je gaat slapen. Zo is de lucht zo koel mogelijk.

Tip 3: overdag de gordijnen dicht

Overdag kun je de ramen het beste dicht laten, omdat je dan alleen maar warme lucht naar binnen laat. Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk hitte in de slaapkamer komt, kun je de gordijnen dicht doen of het rolgordijn naar beneden doen. Zeker rolgordijnen doen wonderen om de ruimte koel te houden. Na het luchten in de ochtend doe je het gordijn of rolgordijn dicht en pas ’s avonds lucht je weer. Zo heeft de ruimte frisse lucht, maar niet de vervelende warmte van buiten waardoor je lastig in slaap komt.

Tip 4: slapen met warm weer doe je met een ventilator

Een ventilator kan je helpen om te slapen bij warm weer. Dit apparaat zuigt lucht op aan de achterkant en blaast het er voor weer uit. Je kunt je ventilator het beste bij een bron van koele lucht, zoals bij het raam, plaatsen. Een andere truc om optimaal gebruik te maken van je ventilator, is om ervoor te zorgen dat de warme lucht door de deur van de slaapkamer naar buiten wordt geblazen. Een ventilator is een uitkomst voor mensen die niet licht slapen en weinig last hebben van omgevingsgeluiden.

Tip 5: zorg voor een koel lichaam

Je kunt je voor het slapengaan al voorbereiden door voor een koel lichaam te zorgen. Dit kun je doen met behulp van ijszakjes of door je voeten in koud water te dompelen. Dit helpt je lichaam om koeler te worden, waardoor je makkelijker de goede lichaamstemperatuur hebt om in slaap te vallen. Je zult minder last hebben van de hitte en minder woelen in bed, waardoor je eerder in slaap valt. Een simpele manier om voor verkoeling te zorgen, is met een nat washandje. Leg dit bijvoorbeeld in je nek of op je voorhoofd voor verkoeling.

Tip 6: een laken om te slapen met warm weer

Een warme deken is niet geschikt voor warme dagen. Om het minder heet te hebben in bed, kun je het beste slapen met een laken met warm weer. Het laken is dun en zorgt er zo voor dat je minder gaat zweten in bed. De beste stof voor warme dagen is katoen. Deze stof ademt goed, waardoor je het niet snel benauwd krijgt onder de deken of gaat zweten. Je kunt er ook voor kiezen om zonder deken te slapen, wanneer je het geen probleem vindt om onbedekt in bed te liggen.

Tip 7: genoeg drinken

Genoeg drinken is altijd belangrijk, maar zeker op warme dagen. Je lichaam gaat sneller zweten en heeft daarom meer vocht nodig. Zorg er op warme dagen voor dat je genoeg water drinkt tijdens de dag en avond. Je kunt ook een glas water of een flesje water op je nachtkastje zetten, zodat je makkelijk iets kunt drinken wanneer je dorst hebt in de nacht. Zo hoef je niet uit bed en val je sneller weer in slaap. Voor het slapengaan kun je bijvoorbeeld water met een ijsblokje drinken voor extra verkoeling.

Tip 8: slaap beneden

Warmte trekt naar boven en dus is het hoger in een gebouw altijd warmer dan beneden. Wanneer je in je huis de keuze hebt uit verschillende verdiepingen, kun je het beste beneden slapen wanneer het heet is. Een andere optie is om het dakraam op zolder open te zetten, zodat de warmte makkelijker naar buiten kan. Dit zorgt ervoor dat je slaapkamer boven minder heet wordt. Je kunt er zelfs een leuk avontuur van maken en gaan kamperen in je eigen tuin of op je balkon, wanneer je een beschutte en rustige plek hebt. Vooral met kinderen zorgt deze tip voor veel plezier.

Tip 9: lauwwarme douche

Voor het slapengaan, kan een lauwwarme douche wonderen doen. Het koelere water zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt van de hitte. Dit is belangrijk, omdat je lichaamstemperatuur moet dalen zodat je goed kunt slapen. De lauwwarme douche helpt je om deze temperatuur te bereiken. Het kan verleidelijk zijn om echt koud te douchen, maar dat heeft juist het tegenovergestelde effect. Het koude water zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen en daardoor kan je lichaam de warmte niet goed kwijt. Hoewel je het op het moment van het douchen koud hebt, krijg je het daarna snel weer warm.