De voordelen van slaapyoga en vijf oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan

Iedereen heeft wel eens moeite om in slaap te vallen en slaapyoga kan je helpen om beter te slapen. Slaapyoga is een vorm van yoga die je doet voordat je gaat slapen en die je helpt om tot rust te komen. In dit artikel lees je wat slaapyoga precies is en hoe je hier beter door kunt slapen. Ook lees je praktische tips om te beginnen met slaapyoga en vijf eenvoudige oefeningen die iedereen thuis voor het slapengaan kan doen.

Wat is slaapyoga?

Er zijn allerlei vormen van yoga, waaronder slaapyoga. Bij sommige yogavormen train je bijvoorbeeld je spieren en balans, maar bij slaapyoga is dit niet het geval. Slaapyoga is een rustige vorm van yoga die vooral om ontspanning draait. Zowel je lichaam als je brein komen tot rust door de oefeningen, waardoor je beter in slaap kunt vallen. Slaapyoga doe je over het algemeen vlak voor je naar bed gaat. Je rolt je yogamat bijvoorbeeld uit naast je bed, zodat je direct daarna kunt gaan liggen. Er zijn ook slaapyoga oefeningen die je in bed kunt doen.

Beter slapen door slaapyoga

Slaapyoga kan helpen om beter te slapen. Vaak is stress of drukte in je hoofd de oorzaak voor het niet kunnen slapen. Je piekert bijvoorbeeld over je werk of over privéproblemen terwijl je in bed ligt. Het kan ook zijn dat je te actief bent geweest voordat je naar bed ging, waardoor je nog alert bent in je hoofd. Slaapyoga is een mooie manier om tot rust te komen voor je naar bed gaat. De oefeningen helpen je lichaam om te ontspannen en zorgen ook voor rust in je hoofd.

Slaapyoga bij slaapproblemen

Slaapproblemen komen regelmatig voor en kunnen allerlei vormen aannemen. Je kunt bijvoorbeeld onrustig slapen ’s nachts of juist moeite hebben met in slaap vallen. Vooral bij problemen die te maken hebben met stress kan slaapyoga een oplossing bieden. De oefeningen zorgen voor een ontspannen gevoel, waardoor je beter in slaap kunt vallen. Zeker wanneer je de oefeningen iedere avond doet en hier een routine van maakt, zal je het verschil merken. Bij ernstige slaapproblemen is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Hoe kun je beginnen met slaapyoga?

Slaapyoga kan ingewikkeld klinken wanneer je niet goed bekend bent met yoga. Want hoe kun je hier thuis mee beginnen? Het goede nieuws is dat slaapyoga helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat iedereen hier thuis mee aan de slag kan gaan. Een eenvoudige manier om met slaapyoga te beginnen is door op YouTube naar “slaapyoga” te zoeken. Je vindt zo allerlei video’s met daarin oefeningen. In de video’s word je door de oefeningen geleid en weet je precies wat je moet doen. Na een tijdje ken je de oefeningen en bewegingen uit je hoofd en heb je de video’s niet meer nodig.

Simpele slaapyoga oefeningen voor thuis

Wil je vanavond direct aan de slag gaan met slaapyoga? Dat kan met de vijf onderstaande oefeningen. Alle slaapyoga oefeningen zijn eenvoudig uit te voeren en je kunt ze bijvoorbeeld op een yogamat of in je bed doen. Zorg ervoor dat je de oefeningen met kalmte uitvoert en gedurende de oefeningen rustig in- en uitademt. Het is belangrijk om niet met een gehaast gevoel door de oefeningen te gaan, maar juist om je tijd te nemen en om te focussen op je ademhaling.

Oefening 1: knieën naar de borst

Voor de eerste slaapyoga oefening ga je op je rug liggen. Je trekt je knieën naar je borst en houdt deze losjes vast met je handen. Je kunt ook je armen om je knieën heen slaan. Vervolgens wieg je rustig van links naar rechts met je knieën, waardoor je onderrug een massage krijgt. Je kunt ook cirkelbewegingen maken met je knieën en halverwege wisselen van richting. Je kunt dit zolang doen als je wilt en tot je onderrug ontspannen voelt. Adem rustig in en uit gedurende de oefening.

Oefening 2: de torsie

De torsie kun je direct na de eerste oefening doen. Je ligt nog steeds op je rug met je knieën opgetrokken. Je beweegt je knieën tijdens een uitademing naar de rechterkant van je lichaam, maar houdt je schouders op de grond. Je kunt je handen onder je hoofd leggen of je armen uitstrekken naar de zijkanten. Wanneer je benen naar rechts gaan, kijk je omhoog of naar links. Zo ontstaat er ruimte in je rug. Adem een aantal keren diep in en uit en wissel daarna naar de linkerkant.

Oefening 3: rollen met je hoofd

Een fijne oefening voor je nek en hoofd is om met je hoofd te rollen. Dit kun bijvoorbeeld zittend doen. Je laat je hoofd naar voren leunen en maakt vandaaruit cirkelende bewegingen. Wissel na twee rustige rondes en draai je hoofd de andere kant op. Je kunt deze oefening ook liggen op een yogamat of op bed doen. Je beweegt je hoofd dan rustig van links naar recht en weer terug. Adem in en uit met de bewegingen mee, zodat je tot rust komt.

Oefening 4: kindhouding

Voor de kindhouding begin je zittend op je knieën. Je beweegt je lichaam en armen zover mogelijk naar voren, waarbij je buik en borst op je knieën rusten. Je armen liggen langs je hoofd. In de kindhouding adem je rustig in en uit, waardoor je je steeds kalmer gaat voelen. Je kunt in de kindhouding je knieën tegen elkaar aan houden, maar je kunt deze ook een beetje openen naar de zijkanten toe voor meer ruimte.

Oefening 5: savasana

Savasana is een makkelijke yogahouding die iedereen kan aannemen, waarbij de kunst is om rustig in en uit te ademen. Bij deze houding lig je op je rug met je lichaam volledig gestrekt. Je armen liggen langs het lichaam met je handpalmen omhoog, je laat je voeten naar buiten vallen en sluit je ogen. Zorg ervoor dat je al je lichaamsdelen en spieren ontspant en laat alle spanning gaan. Adem rustig in en uit zolang je wilt. Deze oefening is geschikt als laatste oefening voordat je gaat slapen en symboliseert het einde van de slaapyoga.