10 slaaptips om snel in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden
Er is niets vervelender dan ’s avonds in bed liggen en maar niet in slaap kunnen vallen. Je gaat erdoor woelen in bed en wordt steeds onrustiger, waardoor je gedurende lange tijd niet in slaap kunt vallen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit probleem tegen te gaan. De volgende tien slaaptips voor een goede nachtrust kunnen je helpen om snel in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden. Zo zorg je ervoor dat er aan alle voorwaarden wordt voldaan om snel in slaap te vallen.
Slaaptip 1: houd een slaapdagboek bij
Sommige mensen weten precies waar hun slaapproblemen vandaan komen, maar voor anderen is dit minder duidelijk. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met in slaap vallen door stress, door een ongezonde levensstijl of door het gebruik van technologie voor het slapengaan. Om erachter te komen waar je slaapproblemen vandaan komen, kun je een slaapdagboek bijhouden. Hierin noteer je wat je eet gedurende de dag en in de avond, hoeveel je beweegt, of je last hebt van stress, wat je in de avond hebt gedaan en uiteraard hoe je ’s nachts slaapt. Een slaapdagboek kan je zo inzicht geven in de gewoontes die ervoor zorgen dat je slecht slaapt of juist goed slaapt.
Slaaptip 2: ontspan voor je naar bed gaat
Het is belangrijk om te ontspannen voordat je naar bed gaat. Wanneer je nog te druk in je hoofd bent, kom je maar moeilijk in slaap. Daarom doe je er goed aan om ontspannende activiteiten te doen voor je naar bed gaat. Voor de één is dit bijvoorbeeld tekenen of het schrijven in een dagboek, terwijl een ander graag leest of rustige yoga doet voor het slapengaan. Kies ervoor om ’s avonds iets te doen waardoor je tot rust komt, zodat je met een rustig gevoel in bed gaat liggen.
Slaaptip 3: beweeg voldoende overdag
Je kunt alleen slapen wanneer je moe bent en daarom is het belangrijk om voldoende te bewegen overdag. Je kunt het beste sporten tijdens de middag en niet in de avond. Na het sporten ben je namelijk eerst mentaal nog erg actief voordat je moe wordt en wanneer je dit te laat op de avond doet, kun je juist niet slapen. Ga ’s middags sporten, zodat je genoeg tijd hebt om weer tot rust te komen en zodat je lichamelijk moe bent wanneer je in bed ligt.
Slaaptip 4: een gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je nachtrust. Een tip om sneller in slaap te vallen is dan ook om gezond te leven. Dit betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en stress vermijdt waar mogelijk. Je kunt de grote maaltijd het beste in de middag eten en in de avond voor een kleinere portie kiezen. Zo hoeft je lichaam minder eten te verteren in de avond en kun je beter in slaap komen.
Slaaptip 5: vermijd cafeïne en alcohol
Cafeïne en alcohol zorgen ervoor dat je slechter slaap. Cafeïne maakt je alert en actief, waardoor je maar moeilijk in slaap komt. Alcohol zorgt er juist voor dat je snel in slaap valt, maar vervolgens onrustig slaapt. Beide middelen vermijd je dus het beste voordat je naar bed gaat. Drink geen alcohol en vermijd cafeïne na een uur of vijf in de middag. Zo beïnvloeden deze middelen je nachtrust niet en kun je snel in slaap vallen.
Slaaptip 6: zorg voor een vast ritme
Een vast ritme zorgt ervoor dat je lichaam weet wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer het tijd is om op te staan. Iedere dag op een ander moment opstaan en naar bed gaan verwart je lichaam juist en zo kom je niet in een ritme. Wanneer het qua beroep mogelijk is, kun je het beste iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en je wekker iedere ochtend gelijk zetten. Ook in het weekend kun je beter niet lang uitslapen en lang opblijven, zodat je lichaam echt in een ritme komt.
Slaaptip 7: zorg voor een goede slaapomgeving
Om goed te kunnen slapen, heb je een goede slaapomgeving nodig. Een goede slaapomgeving is donker en niet te warm. Een temperatuur tussen 16 en 19 graden is het beste om rustig te kunnen slapen en snel in slaap te vallen. Verder zorg je ervoor dat je een comfortabel matras hebt, een kussen dat past bij je slaaphouding en een deken passend bij de temperatuur van het seizoen. Heb je last van omgevingsgeluiden in je slaapkamer? Probeer dan om met oordopjes in te slapen voor meer rust.
Slaaptip 8: neem een warme douche
Een warme douche zorgt ervoor dat je lichaam kan ontspannen en dat is fijn om snel in slaap te vallen. Douche ongeveer een uur voordat je gaat slapen, zodat je lichaamstemperatuur daarna langzaam kan dalen tot de juiste slaaptemperatuur. Je lichaam went aan deze routine en na een tijdje wordt je lichaam vanzelf moe wanneer je uit de douche stapt, omdat het weet dat het bijna bedtijd is.
Slaaptip 9: vermijd technologie en blauw licht
Het blauwe licht van technologie, zoals mobiele telefoons, tablets en laptops, zorgt ervoor dat je lichaam niet goed melatonine aanmaakt. Dit stofje is essentieel om te kunnen slapen en daarom vermijd je technologie met blauw licht het beste in de avond. Je dimt de verlichting in huis in de avond, zodat je lichaam melatonine aan gaat maken en je langzaam moe wordt voor het slapengaan.
Slaaptip 10: kijk niet steeds op de klok
De laatste van de tips om in slaap te vallen is om niet steeds op de klok te kijken. Wanneer je al een tijd lang wakker in bed ligt, ben je geneigd om op de klok te kijken om te zien hoe laat het is. Hierdoor krijg je extra stress om snel in slaap te vallen en ga je steeds rekenen hoeveel uren er nog zijn voor de wekker gaat. Dit zorgt voor stress in plaats van ontspanning en is daarom geen goed idee. Kijk niet op je telefoon hoe laat het is en blijf gewoon rustig liggen. Wanneer je een wekker hebt, kun je deze omdraaien zodat je de tijd niet ziet.