6 slaapoefeningen die je helpen om sneller in slaap te vallen

Voor iedereen die wel eens moeite heeft met in slaap vallen, kunnen slaapoefeningen een mooie oplossing zijn. In dit artikel lees je wat slaapoefeningen zijn en leer je zes verschillende oefeningen die je ’s avonds kunt doen om rustiger in slaap te vallen. De slaapoefeningen zijn allemaal verschillend: van mediteren tot ademhalingstechnieken en yoga. Kies een oefening waar je je prettig bij voelt en probeer het eens uit voor het slapengaan.

Wat zijn slaapoefeningen?

Stress kan ervoor zorgen dat je niet goed in slaap kunt vallen. Je hoofd is nog te druk met het verwerken van allerlei informatie en je bent te actief om in slaap te vallen. Slaapoefeningen kunnen dan een oplossing zijn. Slaapoefeningen zijn oefeningen die je doet voordat je gaat slapen en die je helpen om sneller in slaap te vallen. De oefeningen zorgen ervoor dat je je langzaam rustiger gaat voelen. Met teveel gedachten in je hoofd is het onmogelijk om in slaap te vallen en slaapoefeningen kunnen je helpen om de nodige rust te vinden.

Wat voor slaapoefeningen zijn er?

Er zijn verschillende soorten slaapoefeningen die je kunt doen voordat je naar bed gaat. Ieder type oefening is anders en je kunt dus iets kiezen waar je je prettig bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen die ervoor zorgen dat je ademhaling rustig wordt. Je kunt ook aan slaapmeditatie of aan slaapyoga doen om de rust te vinden die je helpt om in slaap te vallen. Allerlei oefeningen die je helpen met ontspannen zijn geschikt voor het slapengaan.

Slaapoefening 1: de 4-7-8 ademtechniek

De 4-7-8 ademtechniek is een bekende techniek om je ademhaling onder controle te krijgen en om tot rust te komen. De vier staat voor vier seconden rustig door je neus inademen, de zeven staat voor zeven seconden je adem inhouden en de acht staat voor acht seconden uitademen door je mond. Je telt voor iedere stap rustig in je hoofd mee en krijgt je ademhaling zo snel onder controle. Daarnaast zorgt het tellen ervoor dat je focus op de ademhaling komt te liggen en andere gedachtes naar de achtergrond verdwijnen. Er is geen ruimte voor stress en dus kom je tot rust.

Slaapoefening 2: buikademhaling

De buikademhaling is een andere ademhalingstechniek die helpt om tot rust te komen. Hierbij adem je in naar je buik toe en adem je uit door je neus. Voor zowel het in- als uitademen neem je drie seconden de tijd en na een pauze van een seconde adem je weer opnieuw in. De langzame ademhaling via de buik helpt om je zenuwstelsel te prikkelen en je werkt ontspannend. De rustige ademhaling zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap kunt vallen, omdat je je rustiger voelt.

Slaapoefening 3: ontspanning door inspanning

Om te ontspannen voor het slapen gaan kun je eenvoudige inspanningsoefeningen doen terwijl je in bed ligt. Hierbij span je de spieren van je lichaam voor korte tijd aan, om ze vervolgens volledig te laten ontspannen. Deze korte inspanning helpt je om tot rust te komen. Je begint met het aanspannen van de spieren in je nek en hoofd, vervolgens span je de spieren in je schouders en armen aan, daarna je buikspieren en je eindigt met je benen en voeten. Na iedere korte inspanning laat je de spieren ontspannen en ga je naar het volgende deel van je lichaam. Je kunt de oefeningen een aantal keren herhalen om je lichaam tot rust te brengen.

Slaapoefening 4: mediteren

Voor het slapengaan mediteren kan helpen om te ontspannen. Slaapmeditatie kun je doen door in je bed te gaan liggen, te focussen op je ademhaling en je gedachten voorbij te laten drijven zonder hierop in te gaan. Vind je het lastig om zelfstandig te mediteren? Er zijn genoeg tools te vinden waar je een geleide slaapmeditatie kunt volgen. Zoek bijvoorbeeld eens op YouTube of kies voor een applicatie met geleide slaapmeditaties. Mediteren helpt je om mentaal tot rust te komen en om je minder zorgen te maken. Zo vind je de rust die je nodig hebt om in slaap te kunnen vallen.

Slaapoefening 5: yoga

Slaapyoga is een rustige vorm van yoga die je helpt om te ontspannen. Sporten wordt afgeraden voor het slapengaan, omdat je brein hier erg actief van wordt en je hierna vaak moeite met slapen hebt. Slaapyoga is echter een rustige vorm van bewegen die gefocust is op ontspanning en niet op sporten. Er zijn allerlei yogaoefeningen die ontspannen werken en die je eenvoudig thuis kunt uitvoeren. Je ontspant hier zowel lichamelijk als mentaal door, wat ervoor zorgt dat je heerlijk slaapt.

Slaapoefening 6: schaapjes tellen

De meeste bekende slaapoefening is de meest simpele: het tellen van schaapjes. Terwijl je in bed ligt tel je rustig schapen of andere dieren. Hierbij focus je op de schapen en visualiseer je ze als het ware. Door de focus hierop en op het tellen te leggen, verdwijnen andere gedachtes naar de achtergrond. Zo maak je je minder zorgen en kan je langzaam ontspannen. Bij deze slaapoefening is het belangrijk om de focus op het tellen te houden, het is namelijk makkelijk om afgeleid te raken of toch over andere dingen na te denken.