Slaapmeditatie voor een betere nachtrust: hoe begin je ermee?
Een slaapmeditatie kan je helpen om te ontspannen voor je naar bed gaat, zodat je beter in slaap kunt vallen. Ook kun je een slaapmeditatie liggend in bed doen, zodat je direct in slaap valt. In dit artikel lees je wat een slaapmeditatie is, de voordelen ervan op je nachtrust en hoe je kunt beginnen met mediteren. Je leest over verschillende media waar je geleide meditaties kunt vinden, maar ook hoe je zelfstandig kunt mediteren.
Wat is slaapmeditatie?
Meditatie wordt vaak gezien als iets zweverigs en dat kan mensen afschrikken. Mediteren betekent dat je je hoofd en je lichaam een tijd lang niets laat doen. Je hoeft niet te bewegen en je hoeft nergens over na te denken, waardoor je zowel lichamelijk als mentaal even helemaal tot rust komt. Je kunt zowel een geleide meditatie volgen, waarbij je luistert naar iemands stem en je mee laat voeren, maar je kunt ook zelfstandig mediteren. Mediteren kun je op allerlei momenten van de dag doen met verschillende intenties. Een slaapmeditatie is mediteren voordat je naar bed gaat, met het doel om makkelijker in slaap te vallen.
De voordelen van slaapmeditatie op je nachtrust
Om in slaap te kunnen vallen, is het belangrijk dat je volledig ontspannen bent. Je kent waarschijnlijk het gevoel van piekeren in bed wel, waarbij je absoluut niet in slaap kunt vallen. Zodra je stopt met nadenken over je zorgen, val je vanzelf in slaap. Mediteren zorgt voor ontspanning en kan je op deze manier helpen om makkelijker in slaap te vallen. Heb je last van stress of kun je maar moeilijk in slaap vallen? Dan kun je slaapmeditatie proberen. Als beginner kun je kiezen voor een geleide meditatie, maar je kunt ook zelfstandig mediteren.
Waar een goede slaapmeditatie aan voldoet
Er zijn twee dingen van belang bij een slaapmeditatie. De eerste stap van de meditatie is om te voelen wat er in je lichaam gebeurt. In veel meditaties loop je de lichaamsdelen stuk voor stuk af en sta je er even bewust bij stil hoe je teen of buik aanvoelt. Je voelt op deze manier waar in je lichaam je stress hebt. Het tweede gedeelte van de slaapmeditatie is het observeren van je eigen gedachten. Je laat de gedachten in je hoofd voorbij gaan zonder hier aandacht aan te besteden. Iedere gedachte is prima, maar je probeert om hier niet verder over na te denken. Dit helpt je om te ontspannen.
Hoe lang duurt een slaapmeditatie?
Slaapmeditaties zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt zelfstandig mediteren voor het slapengaan en hier tien minuten de tijd voor nemen kan al wonderen doen. Geleide meditaties zijn er ook in allerlei lengtes. Een korte meditatie duurt zo’n tien minuten, maar je kunt ook kiezen voor een meditatie van een half uur of een uur. Probeer in het begin verschillende slaapmeditaties uit om erachter te komen wat goed werkt voor jou. Voor de een kunnen tien minuten al voldoende zijn, terwijl een ander een half uur nodig heeft om echt tot rust te komen.
De beste houding voor een slaapmeditatie
Wanneer je aan mediteren denkt, denk je waarschijnlijk aan iemand die in kleermakerszit zit. De kleermakerszit is een comfortabele houding om in te mediteren en wordt veel toegepast. Het is echter niet zo dat je in een vaste houding moet mediteren. Je kunt ervoor kiezen om op je bed of op een yogamat te liggen voor je slaapmeditatie, maar je kunt dit ook zittend op de bank doen. Het is vooral belangrijk dat je een ontspannen houding aanneemt en daarom zijn de kleermakerszit en een liggende houding populair.
Geleide slaapmeditatie voor beginners
Voor beginners is het verstandig om met een geleide slaapmeditatie te starten. Bij een geleide meditatie luister je naar iemands stem en word je door de meditatie geleid. De stem vertelt je bijvoorbeeld op welke lichaamsdelen je de focus legt in de check en ook helpt een kalme stem je om tot rust te komen. In veel meditaties wordt er gebruik gemaakt van mantra’s. Dit zijn positieve uitingen die je in je hoofd blijft herhalen tijdens de meditatie. Op deze manier denk je niet aan andere dingen en krijg je een positievere houding.
YouTube & Spotify
Een goede plek om te zoeken naar geleide meditaties is op YouTube. Hier vind je talloze slaapmeditaties, bijvoorbeeld in het Nederlands of Engels. Bij een geleide meditatie is het belangrijk om voor een stem te kiezen waar je je prettig bij voelt. Neem de tijd om een stukje van verschillende slaapmeditaties te luisteren om er zo achter te komen wat je prettig vindt. Sla de slaapmeditaties die je graag luistert op, zodat je ze makkelijk terug kunt vinden. Een andere plek met veel geleide slaapmeditaties is Spotify. Zowel op YouTube als op Spotify vind je ook meditaties bestaande uit rustgevende geluiden.
Apps voor slaapmeditatie
Er zijn diverse apps op de markt die je helpen bij het mediteren. Een populaire app in Nederland is Meditation Moments. Hier vind je allerlei Nederlandse slaapmeditaties die je helpen om te ontspannen voor het slapengaan. In de app vind je ook allerlei andere meditaties voor overdag. De applicatie Headspace is ook een populaire keuze. Hier vind je geleide meditaties, maar ook rustgevende geluiden die je helpen om te ontspannen. Je kunt deze als achtergrondgeluid opzetten tijdens het mediteren. De volgende drie apps zijn goed gevuld met geleide meditaties: VGZ Mindfullness, Calm and Breathing app. De laatste app bevat allerlei ademhalingsoefeningen.
Hoe je zelf mediteert voor het slapen
Een geleide meditatie is makkelijk voor beginners, maar je kunt er ook voor kiezen om zelfstandig te mediteren. Om dit te doen, ga je comfortabel op je rug liggen of op een yogakussen zitten. Zet een wekker voor de tijd die je graag wilt mediteren, zodat een prettig geluid je laat weten wanneer het erop zit. Wanneer je direct uit de meditatie in slaap wilt vallen, zet je natuurlijk geen wekker. Neem een paar seconden de tijd om rustig in te ademen en een paar seconden om uit te ademen. Je laat gedachten rustig voorbij drijven. Je neemt ze waar, maar besteedt hier geen aandacht aan. Je blijft rustig ademen tot je je ontspannen voelt.