Een gezond slaapklimaat: tips om je slaapklimaat te verbeteren
Een gezond slaapklimaat beïnvloedt je nachtrust en daarom is het belangrijk om er eens bij stil te staan hoe gezond je slaapklimaat eigenlijk is. Veel slaapproblemen kunnen worden voorkomen in een gunstig slaapklimaat. Wat is een slaapklimaat precies en welke factoren zijn van belang? In dit artikel lees je alles over een gezond slaapklimaat. Aan de hand van een aantal tips met taken die je regelmatig uit kunt voeren, verbeter je je slaapklimaat snel en effectief.
Wat is een gezond slaapklimaat?
Een gezond slaapklimaat betekent dat je slaapkamer aan alle voorwaarden voor een goede nachtrust voldoet. Een gezond slaapklimaat zorgt ervoor dat je beter slaapt. Je valt onder andere sneller in slaap bij de juiste temperatuur in de ruimte, slaapt rustiger door bij voldoende ventilatie en wordt uitgerust wakker in een gezond slaapklimaat. De volgende aspecten zijn belangrijk voor het slaapklimaat: de temperatuur, de ventilatie en allergieën.
Temperatuur
Je slaapt het beste bij een temperatuur van 16 tot 19 graden. Wanneer je in slaap valt, koelt je lichaam iets af en dat is makkelijker bij een niet al te hoge kamertemperatuur. In de zomer kan het lastig zijn om een temperatuur van 16 tot 19 graden te krijgen. Probeer vroeg in de ochtend of laat in de avond te luchten en probeer de ruimte zo goed mogelijk te verduisteren en af te sluiten overdag. Naast de temperatuur, is ook het vochtgehalte in de slaapkamer belangrijk. Een vochtgehalte tussen de 40% en 60% is het beste. Te droog of te vochtig heeft een negatief effect op je slaapklimaat en dus op je slaap.
Ventilatie
Frisse lucht is belangrijk in huis en zeker in de slaapkamer is het belangrijk om voldoende te ventileren. Zet bijvoorbeeld iedere ochtend je raam open om frisse lucht binnen te laten. In de winter kan dit lastiger zijn, omdat het dan koud is, maar probeer toch om minstens een half uur te luchten. Sommige mensen vinden het prettig om met een open raam te slapen en zo zorg je ervoor dat er voldoende frisse lucht binnen komt. Ventileren helpt om de luchtvochtigheid van je slaapkamer op pijl te houden, zodat het niet te droog of te vochtig wordt.
Allergie
Bij je slaapklimaat houd je ook rekening met allergieën. Een huisstofmijtallergie kan je nachtrust behoorlijk verstoren. Deze kleine diertjes zijn met het blote oog niet goed te zien, maar hebben wel een groot effect. De uitwerpselen die ze achterlaten kun je inademen en in de luchtweg kan dit een allergische reactie veroorzaken. Huisstofmijt houdt van een warm en vochtig klimaat. Goed ventileren en een lagere kamertemperatuur zorgen er dan ook voor dat huisstofmijt minder aanwezig is. Ook het goed schoonhouden van de ruimte is van belang.
Hoe verbeter je je slaapklimaat?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je slaapklimaat te verbeteren. De eerste verbeterpunten zijn al naar voren gekomen, namelijk het hebben van de juiste temperatuur in de slaapkamer en het voldoende ventileren. Ook het goed schoonhouden van de slaapkamer is bevorderlijk voor het slaapklimaat en voor je nachtrust. Er zijn nog een aantal andere dingen die je regelmatig kunt doen om je slaapklimaat te verbeteren. Deze taken voer je dagelijks, wekelijks of enkele keren per jaar uit.
Dagelijks je bed luchten
Het is belangrijk om dagelijks je bed te luchten. Dit betekent dat je het bed niet meteen opmaakt nadat je opstaat, maar dat je het een uurtje laat luchten. Je laat het dekbed op het voeteneinde liggen, zodat zowel het dekbed als het matras even kunnen luchten. Iedereen zweet ’s nachts en dit vocht komt in het dekbed en matras terecht. Door je bed te laten luchten, kan het goed drogen en voorkom je vocht. Na een uur kun je zonder problemen het bed opmaken, zodat het er netjes bijligt wanneer je ’s avonds weer gaat slapen.
Wekelijks je beddengoed wassen
Over het algemeen wordt aangeraden om je beddengoed iedere week te wassen. Dit doe je op 60 graden, zodat huisstofmijt, schimmels en andere allergenen verwijderd worden van je beddengoed. Bij lagere temperaturen kunnen deze schadelijke stoffen namelijk overleven. Fris gewassen beddengoed is niet alleen gezond voor je slaapklimaat, maar het geeft ook een heerlijk gevoel om in een bed met schoon beddengoed te stappen. Verder maak je iedere week goed schoon rondom en onder je bed door te stofzuigen en eventueel te dweilen. De ruimte onder je bed is een verzamelplaats voor stof en daarom is stofzuigen erg belangrijk.
Een molton gebruiken
Een molton is een extra laag tussen je matras en je hoeslaken. Een molton beschermt je matras extra, bijvoorbeeld tegen nachtelijk zweten. Het zweet kan makkelijk door je hoeslaken lekken, maar de molton zorgt ervoor dat dit niet op het matras terecht komt. Je verlengt de levensduur van je matras dus door een molton te gebruiken. Waar je je beddengoed het beste wekelijks wast, kun je je molton iedere maand mee wassen.
Matras reinigen
Als laatste vraagt ook het matras om enig onderhoud. Je doet er goed aan om te kiezen voor een matras met een afristbare tijk, zodat je deze eenvoudig kunt wassen. Kies voor een exemplaar waarvan de tijk in de wasmachine gereinigd kan worden, zodat je dit eenvoudig thuis kunt doen. In sommige gevallen moet je matras chemisch gereinigd worden. Het wassen van de tijk is belangrijk voor de hygiëne, maar is niet vaak nodig. Doe dit ieder jaar één keer om het matras goed schoon te houden. Wanneer je je matras te vaak reinigt, gaat de kwaliteit erop achteruit. Jaarlijks wassen zorgt voor hygiëne en voor een matras dat lang meegaat.