De beste slaaphouding om rug- en nekklachten te voorkomen
Je slaaphouding is ontzettend belangrijk voor je nachtrust en bepaalt tot op zeker hoogte hoe goed je slaapt. Een slechte slaaphouding kan voor rug- en nekklachten zorgen, terwijl en goede slaaphouding juist voor een uitgerust gevoel zorgt. Wat is de beste slaaphouding? In dit artikel lees je over de verschillende slaaphoudingen, de voor- en nadelen van iedere slaaphouding en welke slaaphouding het beste is. Ook lees je wat voor matras en kussen je het beste kunt kiezen voor jouw slaaphouding.
Waarom een goede slaaphouding belangrijk is
Het hebben van een goede slaaphouding is erg belangrijk, omdat een verkeerde houding voor allerlei lichamelijke klachten kan zorgen. Wanneer je niet goed in bed ligt, krijg je bijvoorbeeld nekpijn, schouderklachten of rugpijn. In bepaalden slaaphoudingen komt je nek of rug in een onnatuurlijke positie te liggen en wordt er teveel druk uitgeoefend, waardoor je overdag pijn kunt ervaren. Een slechte slaaphouding kan er zelfs voor zorgen dat je je overdag slaperig en vermoeid voelt. Daarom is het verstandig om je slaaphouding eens onder de loep te nemen wanneer je enkele of meerdere van deze klachten hebt.
Slapen op je zij
De meest populaire slaaphouding is op je zij liggen. Je kunt bijvoorbeeld op je zij slapen in de foetushouding, met je armen strak langs je lichaam of met je armen uitgestrekt. Veel mensen liggen op hun zij met hun benen enigszins opgetrokken, maar niet zo hoog als bij de foetushouding. Slapen op je zij is goed voor je zuurstof- en bloeddoorstroming en je hebt minder last van maagzuur. Nadelen van slapen op je zij zijn dat je een vergrote kans op schouderpijn hebt en dat je knieën en ellenbogen op elkaar drukken en dus drukplekken kunnen veroorzaken.
Slapen op je buik
Een klein deel van de mensen slaapt het liefste op hun buik. Je draait hierbij je hoofd naar de linker- of rechterkant en hebt je armen langs je zij liggen of deze juist onder je kussen of naast je hoofd. Slapen op je buik verkleint je kans op snurken en is goed voor de spijsvertering, maar kan ook zorgen voor nek- en rugproblemen. Je rug ligt namelijk in een onnatuurlijke positie wanneer je op je buik slaapt. Er staat gedurende lange tijd druk op je rug, waar je vooral in je onderrug pijn door kunt ervaren. Daarnaast worden mensen die op hun buik slapen vaker stijf of vermoeid wakker.
Slapen op je rug
Een laatste mogelijkheid is om op je rug te slapen. Hierbij kun je volledig recht liggen met je armen naast je zij of juist als een zeester met je armen en benen gespreid. Op je rug lig je in een natuurlijke positie die goed is voor je wervelkolom en je rug. Mensen die op hun rug slapen ervaren dan ook minder rugklachten. Een risico van slapen op je rug is dat je hoofd naar een zijkant gaat hangen, wat voor spanning en pijn in de nek kan zorgen. Daarnaast snurken mensen vaker wanneer ze op hun rug slapen. Dit is vervelend voor een partner, maar ook slecht voor de eigen gezondheid.
De beste slaaphouding voor een goede nachtrust
Op je buik slapen kun je het beste vermijden en zowel op je rug als op je zij slapen kan een goede houding zijn. Wanneer je hoofd recht blijft liggen in je slaap, is op je rug liggen de beste slaaphouding. Zo komt er het minste druk te staan op je rug en nek. Snurk je op je rug? Dan is deze houding misschien minder geschikt en kun je beter op je zij slapen. Op je zij slapen is namelijk ook een goede slaaphouding, wanneer je ervoor zorgt dat je stabiel ligt en er geen druk ontstaat tussen je knieën of ellenbogen.
Positieve effecten van een goede slaaphouding
Een goede slaaphouding brengt allerlei positieve effecten met zich mee. Mensen die in een gezonde slaaphouding liggen, hebben minder last van nekpijn, hoofdpijn en rugpijn. Dit zijn vervelende klachten en vaak kunnen ze voorkomen worden door in een goede houding op de rug of op de zij te liggen. Een goede slaaphouding kan er zelfs voor zorgen dat je uitgerust wakker wordt en meer energie voelt tijdens je dag. Je ligt lekkerder in bed in een goede slaaphouding, waardoor je sneller in slaap valt en ook minder vaak wakker wordt door lichamelijke pijn.
Een goed matras
Alleen een goede slaaphouding is niet voldoende voor een goede nachtrust. Een matras van hoge kwaliteit is hierbij ook belangrijk. Wanneer je op je zij slaapt kun je het beste kiezen voor een zacht tot medium matras, terwijl voor mensen die op hun rug slapen een matras van gemiddelde hardheid het beste is. Een te hard matras voor zijslapers zorgt ervoor dat ze last van hun heup en schouder krijgen. Slaap je op je buik? Dan is een hard matras het beste. Een hard matras kan rug- en nekpijn voorkomen wanneer je op je buik slaapt.
Een slaapkussen
Een laatste element dat belangrijk is voor slaapcomfort is het kussen dat je gebruikt. Bij het kiezen van een kussen let je er altijd op nek in een rechte lijn met je rug ligt. Op je zij heb je bijvoorbeeld een iets dikker kussen nodig dan wanneer je op je rug slaapt en op je buik kun je het beste voor een dun kussen kiezen met weinig vulling. Voor zijslapers wordt ook een slaapkussen aangeraden: dit kussen kun tussen je knieën en ellenbogen leggen, zodat er geen drukpunten ontstaan. Je kunt hier een speciaal kussen voor aanschaffen of gebruik maken van je deken.