De 6 beste slaapapps om beter te slapen en inzicht in je slaap te krijgen

Slaapapps kunnen je helpen om beter te slapen, maar ook om inzicht te krijgen in je slaapritme. Hoe en waarom kunnen slaapapps helpen? En welke apps zijn het beste om beter te slapen of om inzicht te krijgen in je slaap? In dit artikel lees je alles over de zes beste slaapapps voor een betere nachtrust. Iedere app heeft eigen functies en op basis van dit artikel kun je een app kiezen die aansluit bij jouw behoeftes. Verschillende slaapproblemen vragen namelijk om verschillende slaapapps.

Hoe en waarom een slaapapp je kan helpen

Er zijn verschillende redenen waarom je een slaapapp kunt gebruiken, zoals beter willen slapen, je rustiger willen voelen of om inzicht te krijgen in je slaap. Slaapapps zijn dan ook te verdelen in twee categorieën: slaapapps die je helpen om beter te slapen en slaapapps die je inzicht geven in je slaap. Apps uit de eerste categorie helpen je om te mediteren of om naar rustige muziek te luisteren voor het slapengaan. Apps uit de tweede categorie brengen je gewoontes in kaart en hoe je ’s nachts slaapt. Dit helpt je om een oorzaak van je slaapprobleem te vinden, zodat je er iets aan kunt doen.

Slaapapps die je helpen om beter te slapen

Er zijn diverse gratis en betaalde apps op de markt die je kunnen helpen om beter te slapen. Deze apps bevatten bijvoorbeeld slaapmeditaties, rustige muziek om bij in slaap te vallen, gepersonaliseerde slaapprogramma’s en oefeningen die je helpen om te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld ook mediteren of ademhalingsoefeningen doen zonder een app, maar een slaapapp heeft als voordeel dat je duidelijke instructies krijgt die makkelijk te volgen zijn. Vier populaire slaapapps die je helpen om beter te slapen zijn Headspace, Sleep Better, Harmony en Pzizz.

Headspace

Headspace is een app waarmee je op laagdrempelige wijze kunt mediteren. Headspace is een betaalde app met een gratis proefperiode, waardoor je kunt uitvinden of de app voor jou werkt. Via de app heb je toegang tot een bibliotheek met meer dan vijfhonderd meditaties die je helpen om stress te verminderen, maar bijvoorbeeld ook meditaties voor meer compassie bevatten. Daarnaast heeft de app ontspannende slaapgeluiden en –muziek, waardoor je rustig in slaap valt. Ook overdag maak je gebruik van Headpace, bijvoorbeeld door een yogales te volgen of door te sporten om stress te verminderen.

Sleep Better

Sleep Better helpt je om beter te slapen door je dagelijkse activiteiten in kaart te brengen. Je houdt met deze app bij hoe lang je licht en diep slaapt, hoeveel cafeïne en alcohol je inneemt, hoeveel je sport, of je last van stress hebt en wat de fasen van de maan zijn. Je houdt een slaapdagboek bij in de app, net als een overzicht van je humeur wanneer je wakker wordt. De app werkt ook in de vliegtuigstand. De betaalde versie van de app heeft een slimme wekker die afgaat op het juiste moment in de slaapcyclus, zodat je fris en fruitig wakker wordt.

Harmony

Harmony is een praktische app met allerlei oefeningen die je helpen om makkelijker in slaap te vallen. Je volgt een meditatie of hypnose meditatie in de app, waardoor je als het ware in slaap wordt gepraat. De meditaties helpen je om volledig tot rust te komen, waardoor je goed kunt slapen. Harmony is een betaalde app met een proefperiode van zeven dagen. Zo kun je uitvinden of de app werkt voor jou voordat je de betaalde versie aanschaft.

Pzizz

Pzizz is een slaapapp met verschillende modules die je helpen om beter te slapen. Heb je moeite met in slaap vallen? Dan volg je de slaap module die je helpt om in slaap te vallen, te blijven slapen en om rustig wakker te worden. De app heeft een speciale module voor powernaps, waarbij je met rustige muziek een dutje kunt doen. Naast modules om je te helpen slapen, heeft Pzizz ook een module om je beter te kunnen concentreren. Deze module helpt je om extra geconcentreerd te zijn en zo meer werk gedaan te krijgen. Pzizz is een betaalde app met een gratis proefperiode van zeven dagen.

Slaapapps die je inzicht geven in je slaap

Naast slaapapps die je helpen om beter te slapen, zijn er ook slaapapps op de markt die je inzicht geven in je slaap. Deze apps helpen je om uit te vinden of je bijvoorbeeld snurkt of veel beweegt in je slaap, waardoor je slaapkwaliteit minder is. De resultaten uit de app kunnen je helpen om een slaapprobleem op te lossen. Wanneer je weet wat de oorzaak voor je slechte nachtrust is, kun je gericht op zoek naar een oplossing voor het probleem. Twee populaire slaapapps die je inzicht geven in je slaap zijn Sleep Cycle en SnurkLab.

Sleep Cycle

Sleep Cycle is een app die je slaapritme analyseert en op basis van deze analyse de ideale tijd bepaalt voor jou om wakker te worden. Sleep Cycle is een betaalde app met een proefperiode. Gedurende de nacht leg je je smartphone op je nachtkastje of matras, zodat de app goed kan meten waar in de slaapcyclus je je bevindt. Je wordt niet alleen gewekt op een perfect tijdstip in de slaapcyclus, maar de app geeft je ook een gedetailleerde analyse van je slaap. Zo kom je er bijvoorbeeld achter of je snurkt, veel wakker wordt ’s nachts of dat je aan het woelen bent in bed.

SnurkLab

SnurkLab is een app die je helpt om in kaart te brengen of je snurkt. De app helpt je niet alleen om te controleren of je snurkt, maar ook in welke mate je snurkt. Iedere ochtend krijg je een score te zien waaruit je kunt opmaken hoeveel je snurkt. Je kunt zelfs enkele fragmenten van je gesnurk terugluisteren. Je registreert je levensstijl in de app en kunt aangeven of je gebruik maakt van snurkremedies. Zo kun je zien wat de invloed van bepaalde keuzes is op je gesnurk. De app kan je helpen om te bepalen of je professionele hulp nodig hebt of dat je gesnurk eigenlijk wel meevalt.