Rusteloze benen of restless legs: de oorzaken, symptomen en behandeling

Het hebben van rusteloze benen of restless legs is erg vervelend en kan ervoor zorgen dat je niet goed kunt slapen. Wat zijn rusteloze benen precies en welke symptomen horen hierbij? In dit artikel lees je alles over rusteloze benen. Je leest ook over de oorzaken en behandeling van deze aandoening. Verder vind je nog een aantal tips en oefeningen die je thuis kunt doen om het rusteloze gevoel tegen te gaan.

Wat zijn rusteloze benen?

Bij rusteloze benen of restless legs voel je een tinteling in je benen die alleen weggaat wanneer je je benen beweegt. Om van dit gevoel af te komen, beweeg je je benen continu en daarom wordt deze aandoening rusteloze benen genoemd. De meeste mensen krijgen ’s avonds of ’s nachts last van deze klachten, wat erg vervelend is voor het slapen. Je kunt niet in slaap vallen, omdat je een vervelend, tintelend gevoel in je benen hebt. Alleen bewegen helpt, maar door continu in beweging te zijn kun je ook niet in slaap vallen. Rusteloze benen zijn erg vervelend en kunnen je hinderen in je slaap, maar de aandoening aan zich is niet schadelijk.

De symptomen van rusteloze benen

Het voornaamste symptoom van rusteloze benen is een tintelend of kriebelend gevoel in je benen. Sommige mensen ervaren het gevoel ook als branderig. Je hebt hier vooral in de avonduren last van en beweging helpt. De rusteloze benen gaan vaak gepaard met een onrustig gevoel, waardoor je niet stil kunt zitten of liggen. Zelfs wanneer je slaapt, kunnen je benen schokkende bewegingen maken. Rusteloze benen ervaar je niet alleen wanneer je in bed ligt, maar dit kan ook voorkomen wanneer je lang stil moet zitten, bijvoorbeeld in de auto of in de bioscoop.

De oorzaken van rusteloze benen

Het hebben van rusteloze benen is erfelijk en komt dus vaak bij meerdere mensen in dezelfde familie voor. Deze aandoening komt vooral voor bij ouderen en vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Naast erfelijkheid, kan ook zwangerschap een oorzaak zijn van rusteloze benen. Sommige medicijnen hebben als bijwerking rusteloze benen en ook sommige ziekten kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van restless legs. Een verdere oorzaak is een gebrek aan bepaalde vitamines, zoals vitamine B12 of ijzer. Rusteloze benen hoeven dus niet erfelijk te zijn, maar kunnen ook andere oorzaken hebben.

De gevolgen van rusteloze benen

Rusteloze benen aan zich zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Het tintelende gevoel is erg vervelend en je hebt hier ook veel last van, maar je gezondheid wordt er in principe niet door geschaad. Wel is het zo dat mensen met rusteloze benen vaak slecht slapen, omdat ze maar moeilijk in slaap komen of ’s nachts wakker worden van het rusteloze gevoel. Je kunt hierdoor een slaapgebrek krijgen en je overdag erg moe voelen. Dit beïnvloedt je dagelijkse leven en zorgt ervoor dat je minder goed functioneert. De klachten in de benen zelf zijn dus geen reden tot paniek, maar een slaapgebrek kan wel ernstig zijn.

De behandeling van rusteloze benen

Vaak krijgen mensen met rusteloze benen steunkousen, zodat de bloedsomloop in de benen gestimuleerd wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je minder de drang voelt om continu je benen te bewegen. Een andere optie is het nemen van medicatie. Medicijnen verminderen in meer dan de helft van de gevallen de klachten, maar kunnen ook voor bijwerkingen zorgen. Hierbij kun je denken aan misselijkheid of duizeligheid. Het is belangrijk om hierover te praten met je huisarts en om een oplossing te vinden die helpt in jouw specifieke geval. Ook beenmassages of speciale oefeningen kunnen de klachten verminderen.

Tips en oefeningen om rusteloze benen zelf aan te pakken

Bij rusteloze benen wordt er aangeraden om een aantal oefeningen te doen, die de klachten kunnen verminderen. Je doet de oefeningen een aantal uren voordat je naar bed gaat, zodat de bloedsomloop in je benen gestimuleerd wordt. Deze stimulatie, die je bijvoorbeeld ook door steunkousen krijgt, helpt om het rusteloze gevoel tegen te gaan. Zo kun je vaak beter in slaap komen, omdat de vervelende tinteling of branderigheid niet meer aanwezig is. Je kunt onder andere oefeningen voor je kuiten, dijbeen of heupen doen.

Kuiten

Het kan helpen om je kuiten te stretchen. Een oefening die je hiervoor kunt doen is eenvoudig en kan iedereen thuis uitvoeren. Je staat rechtop en zet een stap naar voren met je rechterbeen. Je buigt je rechterbeen een beetje en verplaatst je gewicht naar deze knie. Je linkerbeen blijft staan en je voelt een stretch in je kuit. Houd je rug recht bij deze oefeningen en buig je knie tot je voldoende rekking voelt. Voor meer stabiliteit kun je gebruik maken van een stoel die je met je handen vasthoudt. Je houdt de positie een halve minuut vast en wisselt dan van been.

Dijbeen

Een tweede oefening is het stretchen van je dijbeen. Je bent met beide benen naast elkaar en brengt je rechterhak naar je rechterbil. Je houdt je voet vast met je hand, zodat dit in positie blijft. Voel je nog niks? Dan duw je je heupen iets naar voren tot je een stretch in je dijbeen voelt. Je kunt je linkerarm uitstrekken, maar je kunt ook een stoel vasthouden of tegen de muur leunen voor meer balans. Je houdt de positie zo’n halve minuut vast en doet de oefening daarna met je linkerbeen.

Heupen

Je heupen kun je stretchen met behulp van een krukje of stoel, die je een halve meter voor je zet. Je legt je linkervoet op de stoel en houdt je knie gestrekt. Je kantelt je bekken naar voren tot je een stretch in de achterkant van je bovenbeen voelt. Je houdt deze positie twintig seconden vast en wisselt daarna van been. Ga eventueel naast de muur staan, zodat je hier met je hand tegen kunt leunen. Zo niet, zet je je handen in je zij.