Wat is remslaap precies en hoe verbeter je je remslaap?
In je slaap doorloop je verschillende fasen die ieder hun eigen functie hebben, waaronder de remslaap. Wat is de remslaap precies? En hoe kun je je remslaap verbeteren? In dit artikel lees je alles over de remslaap en wat je kunt doen wanneer je vaak moe wakker wordt of last hebt van vermoeidheid gedurende de dag. De remslaap is een belangrijke fase in de slaapcyclus en voldoende remslaap is belangrijk.
De slaapcyclus
De slaapcyclus is een cyclus die je iedere nacht meerdere malen doorloopt. Eén slaapcyclus bestaat uit vijf verschillende fasen en duurt in totaal zo’n negentig minuten. Tussen iedere cyclus wordt je kort wakker, maar dit is vaak onbewust en hier merk je dus niets van. Om aan 7,5 uur slaap te komen in een nacht, doorloop je dus vijf slaapcyclussen. De slaapcyclus bestaat uit de volgende vijf fasen: de inslaapfase, de lichte slaap, de overgangsfase naar de diepe slaap, de diepe slaap en de remslaap. Iedere fase heeft een eigen functie en om uitgerust wakker te worden, zijn alle fasen belangrijk.
De fasen van de slaapcyclus
De slaapcyclus begint met een inslaapfase die ongeveer vijf minuten duurt. In deze fase dommel je langzaam in slaap. Vervolgens bevind je je in de fase van de lichte slaap. In dit halfuur wordt je nog makkelijk wakker van omgevingsgeluiden, maar ontspan je wel. Dit is de fase waaruit je wakker wordt na een dutje. Na een korte overgangsfase kom je in de diepe slaap terecht. Je hartritme is lager en je spieren zijn ontspannen in deze fase. In twintig minuten herstelt je lichaam en worden er hormonen en andere stoffen aangemaakt die je lichaam hierbij helpen. De laatste fase van de slaapcyclus is de remslaap, ook wel droomslaap genoemd.
Wat is remslaap?
Remslaap staat voor ‘rapid eye movement’, wat snelle oogbewegingen betekent. Je ademhaling en hartritme zijn onregelmatig en je bloeddruk stijgt. Je bent mentaal actief in deze fase, maar je lichaam is volledig ontspannen. Deze mentale activiteit zorgt ervoor dat je gaat dromen in de remslaap. Op deze manier wordt alle informatie in je brein verwerkt die je gedurende de dag binnen hebt gekregen. De informatie wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen in de remslaap. Deze fase duurt ongeveer twintig minuten en is erg belangrijk voor lichamelijk en mentaal herstel.
Waarom remslaap belangrijk is
De remslaap is een belangrijke fase, omdat deze ervoor zorgt dat indrukken, emoties en gedachten verwerkt worden. Je wordt gedurende de dag op allerlei manieren geprikkeld en het is belangrijk dat je hersenen al deze prikkels goed kunnen verwerken. Goed rusten en een goede remslaap zorgen ervoor dat je brein tot rust komt en dat je de volgende dag klaar bent voor de nieuwe prikkels van de dag. In de remslaap wordt je geheugen versterkt en door goed te slapen werkt je geheugen dus beter. Ook wordt je centrale zenuwstelsel gestimuleerd tijdens de remslaap.
Je remslaap verbeteren
Word je vaak vermoeid wakker of voel je je slaperig tijdens de dag? Dan kan het zijn dat je te weinig slaap krijgt of dat je onrustig slaapt in de nacht. Over het algemeen hebben volwassenen 7,5 tot 8 uur slaap per nacht nodig, maar dat kan ook meer of minder zijn afhankelijk van de persoon. Wanneer je weet dat je te weinig tijd slaapt per nacht, helpt het om eerder naar bed te gaan. Er zijn echter ook mensen die wel voldoende tijd in bed liggen, maar bijvoorbeeld vaak wakker worden of zo onrustig slapen dat ze moe wakker worden. Het is belangrijk om de oorzaak van je slechte nachtrust te achterhalen, zodat je je remslaap vervolgens kunt verbeteren.
Vaste bedtijden
Heb je moeite om in slaap te vallen? Dan kan het helpen om een vast slaapritme aan te houden. Dit betekent dat je iedere avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en rond dezelfde tijd opstaat iedere ochtend. In het weekend ga je dus niet twee uren later naar bed en slaap je niet veel langer uit. Dit zorgt er namelijk voor dat je vaste ritme verstoort wordt en je lichaam moet dan steeds opnieuw wennen aan een slaapritme. Het kan helpen tegen slaapproblemen wanneer je een vast ritme aanhoudt, zodat je lichaam hieraan went en op natuurlijke wijze aanvoelt wanneer het tijd is om te gaan slapen en om op te staan.
Goede slaapomgeving
Een goede slaapomgeving is van groot belang voor een goede nachtrust. Wanneer je bijvoorbeeld in een te warme of te lichte ruimte slaapt, is het lastig om goed te rusten. In een slaapkamer is een temperatuur tussen 16 en 19 graden het beste, omdat je lichaam zo voldoende af kan koelen om te slapen. Zorg er ook voor dat je donkere gordijnen of een rolgordijn hebt, zodat je slaapkamer ook in de zomer voldoende donker is in de nacht. Verder helpen een comfortabel matras, het juiste kussen voor je slaappositie en een rustig opgeruimde ruimte ook voor een betere nachtrust.
Gezonde leefstijl
Ongezond eten en een ongezonde leefstijl in de algemene zin kunnen een negatief effect hebben op je nachtrust. Wanneer je bijvoorbeeld niet voldoende beweegt gedurende de dag is je lichaam ’s avonds niet moe genoeg om goed te kunnen slapen. Het is gezond om ’s middags te sporten, zodat je daarna nog tot rust kunt komen, maar wel voldoende hebt bewogen. Qua eten is het verstandig om gezond te eten en zeker in de avond vermijd je vet voedsel. De grootste maaltijd kun je beter eerder op de dag eten en ’s avonds eet je minder. Zo hoeft je lichaam minder eten te verteren voor het slapengaan en slaap je vaak beter.
Vermijd cafeïne en alcohol
Cafeïne en alcohol zijn boosdoeners wanneer het op slaap aankomt. Cafeïne zorgt ervoor dat je actief wordt en daarom kun je cafeïne het beste in de avond en ook al tegen het eind van de middag vermijden. Ook alcohol kan zorgen voor een onrustige nachtrust. Veel mensen verwachten dit niet, omdat je van alcohol vaak als een blok in slaap valt. Dit klopt inderdaad, maar de slaap die je vervolgens krijgt is onrustig en minder diep. Dit zorgt ervoor dat je vermoeid wakker wordt en je overdag minder fit voelt. Vermijd daarom alcohol wanneer je beter wilt slapen.