Praten in je slaap: hoe komt het en wat doe je er tegen?

Praten in je slaap kan in allerlei vormen voorkomen. Sommige mensen produceren volledige zinnen en verhalen, terwijl anderen onverstaanbaar mompelen. Praten in je slaap is zowel voor jezelf als voor andere vervelend. Bij veel mensen leidt het tot schaamte en het niet willen slapen in het bijzijn van anderen. Voor partners kan het praten in je slaap juist zorgen voor onrustige nachten en vaak wakker worden. Waar komt praten in je slaap vandaan en kun je er iets tegen doen? In dit artikel vind je antwoorden op al je vragen.

De oorzaken: waarom praat je in je slaap?

Bij ongeveer vijf procent van de volwassenen komt het wel eens voor dat ze in hun slaap praten, terwijl de helft van de kinderen dit wel eens doet. Mannen hebben hier vaker last van dan vrouwen. Bij kinderen komt het praten in de slaap vooral door alle nieuwe indrukken die ze overdag opdoen. In hun slaap worden deze indrukken verwerkt, waardoor kinderen soms onsamenhangend praten in de nacht. Bij volwassenen kan het praten in de slaap verschillende oorzaken hebben, zoals teveel stress, alcoholgebruik of koorts. Soms is praten in je slaap ook een bijverschijnsel van een andere slaapstoornis.

Mentale oorzaken

Praten in je slaap kan verschillende mentale oorzaken hebben, waaronder stress, angst en depressie. De stress die je overdag ervaart, verwerk je ’s nachts en dat kan ertoe leiden dat je gaat praten. Hetzelfde geldt voor angsten of een depressie. Je staat hierdoor overdag onder druk en dat moet ’s nachts verwerkt worden. Praten is dan een vorm van verwerking. Wanneer het praten in je slaap gerelateerd is aan mentale klachten, stopt dit vaak wanneer het mentaal weer beter met je gaat. Het is een bijverschijnsel van een psychische oorzaak die je aan zult moeten pakken.

Alcoholgebruik

Er wordt vaak gedacht dat alcohol helpt om te slapen. In zekere zin is dat ook zo, omdat je door het drinken van alcohol sneller in slaap valt. Je slaap is echter minder diep en vaak onrustig, waardoor je moe wakker wordt. Hoewel je dus snel in slaap valt, is de kwaliteit van de slaap laag en helpt het absoluut niet om uitgerust wakker te worden. Daarnaast kan alcoholgebruik verschillende slaapproblemen veroorzaken, waaronder praten in je slaap, snurken en slaapwandelen. Stoppen met het drinken van alcohol kan helpen tegen praten in je slaap.

Wanneer praat je in je slaap?

In je slaap doorloop je slaapcycli van zo’n negentig minuten die uit vijf fasen bestaan. Je begint met de inslaapfase, gevolgd door de lichte slaap, de overgangsfase, diepe slaap en de droomfase. Praten in je slaap kan eigenlijk in iedere slaapfase optreden en is dus niet gekoppeld aan een bepaalde fase. Wel is het zo dat je tijdens de lichte slaap samenhangender praat dan tijdens de diepe slaap of droomfase. Hoe dieper de slaap, hoe onduidelijke het gepraat of hoe minder samenhang er in het verhaal zit.

Praten in je slaap: vertel je de waarheid?
Mensen die praten in hun slapen, schamen zich hier vaak voor. Wanneer je in het bijzijn van anderen slaapt, horen die wat je allemaal zegt en dat kan confronterend zijn. Een veel voorkomende vraag over praten in je slaap is dan ook: vertel je de waarheid? Experts zijn het erover eens dat wat je zegt in je slaap niet de waarheid hoeft te zijn. Soms zijn de verhalen erg onsamenhangend en zelfs wanneer je wel duidelijke zinnen zegt, hoeft dit niet de waarheid te zijn. De woorden in je slaap kunnen irrationeel zijn en nergens op slaan. Je kunt dit niet voor waarheid aannemen.

Is praten in je slaap gevaarlijk?

Praten in je slaap is niet gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid. Het is dus niet erg wanneer je dit doet en het is niet een probleem dat je per se aan moet pakken. Toch wordt het door veel mensen als vervelend ervaren, omdat ze zich schamen of omdat hun gepraat hun partner wakker houdt in de nacht. Praten in je slaap beïnvloedt de kwaliteit van de slaap niet, waardoor je gewoon uitgerust wakker wordt. In sommige gevallen is praten in je slaap een bijverschijnsel van een andere slaapstoornis, zoals slaapapneu of narcolepsie. In deze gevallen is het verstandig om wel iets aan de stoornis te doen.

Wat kun je doen tegen praten in je slaap?

Voor praten in je slaap bestaat geen standaard behandeling, omdat het geheel van de oorzaak afhangt wat je eraan kunt doen. Een behandeling is niet dringend nodig bij praten in je slaap en vaak stopt het vanzelf wanneer je de onderliggende oorzaak aanpakt. In het geval van stress of depressie, verdwijnt het gepraat in je slaap wanneer je stress verminderd is of je minder last hebt van je depressie. Hetzelfde geldt voor alcoholconsumptie; wanneer dit de oorzaak is, helpt stoppen met drinken tegen praten in je slaap.

Een goede slaaproutine

Wat je kunt proberen om te doen wanneer je in je slaap praat, is een goede slaaproutine creëren. Het is belangrijk om voldoende te slapen. Een gebrek aan slaap kan namelijk een oorzaak van praten in je slaap zijn. Je zorgt voor een goed slaapritme door op vaste tijden te gaan slapen en wakker te worden. Je slaapkamer houdt je donker en je zorgt voor een temperatuur tussen de 16 en 19 graden. Ook is het belangrijk om een routine te hebben in de avond die ervoor zorgt dat je ontspannen naar bed gaat.

Behandeling

Heb je zoveel last van het praten in je slaap dat je vermoeid wakker wordt? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. In sommige gevallen is het praten in je slaap een symptoom van een andere slaapstoornis. Stoornissen zoals slaapapneu of narcolepsie kunnen voor lichamelijke klachten of extreme vermoeidheid zorgen. In deze gevallen kun je het beste naar je huisarts gaan om een mogelijke behandeling te bespreken.