9 oorzaken van onrustig slapen met bijbehorende tips
Vrijwel iedereen slaapt wel eens onrustig en een deel van de mensen slaapt structureel onrustig. Er zijn allerlei manieren waarop onrustig slapen zich kan uiten. Je woelt bijvoorbeeld veel, je piekert voor je in slaap valt, je hebt last van nachtmerries, je snurkt of je kunt maar met moeite in slaap komen. Een slechte nachtrust beïnvloedt je dagelijkse leven en zorgt ervoor dat je minder goed kunt functioneren. Wanneer je last hebt van onrustig slapen, is het belangrijk om dit probleem aan te pakken. Er zijn verschillende oorzaken voor onrustig slapen.
1. Een verkeerd slaapritme
Een van de voornaamste redenen voor onrustig slapen is het hebben van een verkeerd slaapritme. Wanneer je iedere dag op een ander tijdstip gaat slapen en op een ander tijdstip wakker wordt, raakt je biologische klok van slag. Je lichaam kan niet wennen aan een ritme, omdat iedere dag en iedere nacht anders is. Om rustiger te slapen, is een vast ritme belangrijk. Ga iedere dag om een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt in deze periode, maar niet teveel.
2. Onrustig slapen door stress
Stress is een tweede oorzaak van onrustig slapen en kan zowel tijdelijk als chronisch voorkomen. Bij tijdelijke stress slaap je gelukkig maar tijdelijk slecht, maar bij chronische stress is het belangrijk om aan de bel te trekken. Je brein komt niet voldoende tot rust wanneer je gestrest bent, waardoor je ook niet goed in slaap kunt komen. Probeer om dingen te doen die je ontspannen voor het slapengaan. Dit kan yoga of meditatie zijn, het lezen van een boek of het luisteren van kalme muziek. Zo ga je met een rustig gevoel naar bed en slaap je ook rustiger.
3. Een te warme slaapomgeving
In een te warme kamer is het lastig om te slapen. Je lichaamstemperatuur daalt wanneer je slaapt en bij een te hoge omgevingstemperatuur lukt dat niet. Je lichaam blijft dan te warm, waardoor je gaat zweten in je slaap of onrustig slaapt. De ideale temperatuur voor slapen is tussen de 16 en 19 graden. In de winter gaat dat prima, maar in de zomer is dit soms lastig. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een ventilator. Ook is het belangrijk om niet te warme dekens te gebruiken en te kiezen voor materialen die ademen. Zo kan je lichaam de juiste temperatuur om te slapen bereiken.
4. Onrustig slapen door alcoholgebruik
Een fabeltje over slapen is dat een nachtmutsje goed is voor het slapengaan. Alcohol heeft juist een negatief effect op de kwaliteit van je slaap. Wanneer je alcohol drinkt val je vaak als een blok in slaap, maar slaap je toch onrustig. Meestal is de tweede helft van de nacht slechter en ga je zweten. Dit zorgt ervoor dat je minder uitgerust wakker wordt. Zorg er daarom voor dat je geen alcohol drinkt voor het slapengaan wanneer je last hebt van onrustig slapen.
5. Verkeerde dingen eten voor het slapengaan
Onrustig slapen kan veroorzaakt worden door het eten van verkeerde dingen voordat je naar bed gaat. Ten eerste is het belangrijk dat je niet te veel eet, omdat met een volle maag naar bed gaan vaak zorgt voor een onrustige nacht. Het is ook belangrijk dat je niet met een lege maag gaat slapen, want dan is het lastig om in slaap te komen door de honger. Voedsel wat je beter kunt vermijden voor het slapengaan is kaas, yoghurt, rode wijn en zuurkool. In deze producten zit veel histamine, een stofje waardoor je meer stress voelt en dus minder makkelijk in slaap komt.
6. Herrie van de buren
In een appartement met buren naast je, boven je of onder je kun je weleens last hebben van herrie. Je buren gaan bijvoorbeeld vaak laat slapen en maken daarbij geluid, waardoor jij moeilijk in slaap komt. De geluiden worden vaak als frustrerend ervaren, waardoor je alleen maar moeilijker in slaap komt. Het kan helpen om oordopjes te kopen en deze ’s nachts te dragen. Zo kun je een hoop geluiden verdringen. Wanneer je buren echt veel lawaai maken, spreek je ze hierop aan. Komt het lawaai van buiten? Plaats dan dubbelglas voor betere isolatie.
7. ’s Nachts moeten plassen
Veel mensen worden ’s nachts wakker omdat ze moeten plassen. Omdat je bent opgestaan en het licht aan hebt gehad, voel je je meestal vrij wakker en is het lastiger om weer in slaap te komen. Je slaapt onrustig omdat je één of meerdere keren wakker wordt in de nacht en dat is vervelend. Wanneer je vaak plast door een medische aandoening, zoals een blaasontsteking, kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Wat kan helpen is om ’s avonds niet te veel meer te drinken. Zorg ervoor dat je overdag genoeg water binnenkrijgt en neem ’s avonds alleen kleine slokjes.
8. Onrustig slapen door de overgang
Vrouwen hebben er in de overgang vaak last van dat ze onrustig slapen. De menopauze kan leiden tot slapeloosheid, maar ook opvliegers kunnen ervoor zorgen dat je niet goed in slaap kunt komen. Het gebrek aan rust zorgt ervoor dat je overdag moeilijker functioneert en vaak is de menopauze psychisch al zwaar genoeg. Wanneer je last van opvliegers hebt, kan het helpen om voor een dekbed te kiezen dat goed ademt. Zo heb je minder last van nachtzweten. Ook kan het helpen om supplementen of vitamines te slikken, zoals vitamine B3 of magnesium.
9. Volle maan
Een deel van de mensen heeft last van onrustig slapen wanneer het volle maan is. Je zou kunnen denken dat het slechter slapen komt door de hoeveelheid licht van de maan. Uit een onderzoek in een verduisterd laboratorium is echter gebleken dat ook daar mensen slechter sliepen bij een volle maan, terwijl ze niets van het licht konden zien. Dit wijst erop dat de maancycli invloed hebben op onze biologische klok. Hier kun je weinig tegen doen. Wanneer je last hebt van het licht, kun je zorgen voor donkere gordijnen of rolluiken voor je slaapkamerraam.