Moe wakker worden: 8 mogelijke oorzaken
Je bent op tijd gaan slapen en je hebt voldoende uren in bed doorgebracht, maar toch heb je last van moe wakker worden. Moe wakker worden is een probleem dat veel voorkomt onder volwassenen. Het is vervelend om je de hele dag vermoeid te voelen en het gevoel te hebben dat zelfs slapen hier niet tegen helpt. Er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor moe wakker worden, waaronder bijvoorbeeld stress of een burn-out. We zetten acht mogelijke oorzaken op een rijtje. Sommige oorzaken kun je zelf aanpakken en voor andere oorzaken is het verstandig om een arts te raadplegen.
1. Moe wakker worden door stress
Stress kan ervoor zorgen dat je moe wakker wordt. Je brein krijgt namelijk het signaal dat er gevaar is, waardoor je moeilijk kunt ontspannen. Dit gebrek aan ontspanning zorgt ervoor dat je niet goed in slaap kunt komen, onrustig slaapt of door de spanning moe wakker wordt. Stress kan tijdelijk zijn en hierdoor slaap je dan tijdelijk minder goed, maar stress kan ook chronisch zijn. Bij chronische stress is je cortisol continu verhoogd en is je lichaam uit balans. Je cortisol piekt in dit geval namelijk de hele dag in plaats van alleen in de ochtend.
2. Moe wakker worden door een burn-out
Een andere psychische oorzaak voor moe wakker worden is het hebben van een burn-out. Een burn-out is het gevolg van langdurige stress en een gebrek aan evenwicht. Je voelt je volledig uitgeput bij een burn-out en hebt geen energie meer voor je normale dagelijkse bezigheden. Alles is even te veel. Mensen met een burn-out ervaren extreme vermoeidheid, slapen vaak erg veel en worden nog steeds vermoeid wakker. Bij een burn-out of langdurige stress is het belangrijk om een arts in te schakelen die je verder kan helpen met je vermoeidheid.
3. Vitaminetekort
Een andere reden voor moe wakker worden kan een vitaminetekort zijn. De belangrijkste hormonen om in slaap te kunnen vallen zijn melatonine en tryptofaan, die je lichaam uit zich zelf aan hoort te maken. Vitamines zoals zink, calcium, magnesium, vitamine C en vitamine B3 stimuleren de productie van de slaaphormonen. Wanneer je een tekort aan vitamines hebt, kan het dus zijn dat de productie van melatonine niet voldoende gestimuleerd wordt, waardoor je slecht slaapt of moe wakker wordt. Wanneer je een vitaminetekort vermoedt, is het verstandig om met je huisarts te praten voordat je supplementen gaat slikken.
4. Slaapstoornis
Er zijn allerlei slaapstoornissen die de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden. Slaapstoornissen zorgen er dan ook vaak voor dat je wakker wordt met een moe gevoel. Voorbeelden van slaapstoornissen zijn snurken, slaapapneu of tandenknarsen. Met een slaapstoornis lijkt het alsof je prima hebt geslapen, omdat je niet wakker bent geweest tijdens de nacht en dus je uren slaap hebt gehad. De stoornis tijdens het slapen zorgt ervoor dat je niet voldoende uitrust en dus wordt je moe wakker. Bij slaapstoornissen is het verstandig om een dokter te praten, omdat er in veel gevallen oplossingen zijn.
5. Moe wakker worden door te weinig slaap
Moe wakker worden door te weinig slaap is de meest voor de hand liggende oorzaak. Iedereen heeft een andere hoeveelheid slaap nodig en bij volwassenen ligt het gemiddelde tussen 7,5 en 8 uur per nacht. Wanneer je langdurig te weinig slaapt, wordt je iedere dag vermoeid wakker. Zelfs na één of twee goede nachten voel je je nog steeds moe, omdat je lichaam tijd nodig heeft om hiervan te herstellen. Probeer ervoor te zorgen om op vaste tijden te gaan slapen en op te staan. Een goed slaapritme met voldoende uren is erg belangrijk om uitgerust wakker te worden en je fit te voelen.
6. Slecht matras
Misschien is een matras niet eerste waar je aan denkt wanneer je vermoeid wakker wordt, maar dit kan wel degelijk een oorzaak zijn. Over het algemeen gaan matrassen zo’n tien jaar mee en daarna moeten ze vervangen worden. Ze verliezen namelijk veerkracht, waardoor je lichaam niet langer goed ondersteund wordt. Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten, zoals pijn in je rug of schouders. Door een slecht matras kun je ook vermoeid wakker worden. Wanneer je dus vaak moe wakker wordt, is het een goed idee om eens naar je matras te kijken.
7. Nachtmerries
Nachtmerries kunnen een reden zijn voor vermoeid wakker worden. Vaak herinneren we ons nachtmerries, maar dat is niet altijd het geval. Onze slaapcyclus bestaat uit vijf fasen: inslaapfase, lichte slaap, overgangsfase, diepe slaap en droomslaap. In totaal duurt een cyclus ongeveer negentig minuten en de slaapcyclus herhaalt een aantal keren in de nacht. In je droomfase kun je last hebben van nachtmerries, die over het algemeen komen door stress in je leven. Vaak zijn je dromen op een bepaalde manier gerelateerd aan zaken die overdag zijn gebeurd en bij stress kan dat leiden tot nachtmerries.
8. Zweten
Om uitgerust wakker te worden is het belangrijk dat je lichaam tijdens de nacht de juiste temperatuur heeft. In je slaap daalt je lichaamstemperatuur gemiddeld zo’n twee graden en dat is de ideale temperatuur om uitgerust wakker te worden. Wanneer er belemmerende factoren zijn, kan de temperatuur niet dalen en dus ga je zweten in je slaap. Dit zorgt voor een slechtere nachtrust en dus wordt je moe wakker. Dit kan komen door te warm weer, een te warme kamer of doordat je lichaam een te hoge temperatuur blijft genereren. Zorg ervoor dat je lichte dekens gebruikt en bijvoorbeeld een ventilator in de kamer zet wanneer je last hebt van nachtzweten.
Minder moe wakker worden: een aantal tips
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om minder moe wakker te worden en een aantal van de bovenstaande oorzaken tegen te gaan. Zorg ervoor dat je gezond eet en voldoende beweegt. Dit kan lastig zijn wanneer je elke dag moe wakker wordt, maar toch is bewegen van groot belang. Zorg er ook voor dat je tijd buiten doorbrengt in de zon en dat je tijd neemt voor ontspanning. Lees bijvoorbeeld een boek, doe yoga of kijk een luchtige serie om tot rust te komen.