Brandend maagzuur of reflux tijdens het slapen: wat kun je er tegen doen?

Brandend maagzuur is een vervelende, maar veelvoorkomende klacht in Nederland. Veel mensen ervaren dit probleem regelmatig en kunnen hierdoor niet goed in slaap komen. Ook kan brandend maagzuur ervoor zorgen dat je in de nacht wakker wordt met pijn. Er zijn verschillende oorzaken voor brandend maagzuur, die in sommige gevallen te maken hebben met je leefstijl. Wanneer je leefstijl de oorzaak is, zijn er allerlei tips die je kunnen helpen om brandend maagzuur tegen te gaan. Zelfs bij oorzaken zoals een infectie of zwangerschap kunnen onze handige tips de klachten verminderen. Neem bij ernstige klachten altijd contact op met je huisarts.

Wat is brandend maagzuur of reflux?

Brandend maagzuur en reflux zijn twee verschillende benamingen voor hetzelfde probleem, namelijk voor het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm. Het terugstromen de maaginhoud zorgt voor een branderig gevoel en kan tot verschillende klachten leiden. Brandend maagzuur komt in alle leeftijdsgroepen voor. Veel baby’s hebben hier last van, maar ook een kwart van de volwassen ervaart regelmatig brandend maagzuur. Veelal komt reflux of brandend maagzuur voor wanneer je in bed ligt. Dit is vervelend, omdat het er vaak voor zorgt dat je niet kunt slapen.

Maagzuur in de luchtpijp tijdens het slapen: hoe herken je het?

Er zijn verschillende symptomen die optreden wanneer je last hebt van brandend maagzuur. Het belangrijkste symptoom is het branderige gevoel in de buik waar reflux voor zorgt. Je kunt ook last hebben van misselijkheid, zure oprispingen, een opgeblazen gevoel of buikpijn. Van het branderige gevoel kun je veel last ervaren, waardoor in slaap komen moeilijk wordt. Je keel kan geïrriteerd raken van het maagzuur en het kan ook voelen alsof er een brok in je keel zit. Voor ieder persoon verschillen de symptomen, maar vaak weerhoudt het mensen van een goede nachtrust.

Wat zijn de oorzaken van maagzuur in de keel tijdens het slapen?

Tussen je maag en slokdarm zit een sluitspiertje, wat normaal gesproken gesloten is. Dit zorgt ervoor dat de zure inhoud van je maag blijft waar het moet zijn en dat het niet in de slokdarm terecht komt. Bij reflux staat dit spiertje open en dus gaat je zure maaginhoud naar boven richting de slokdarm. Je maag zelf is beschermd door een laag slijm, waardoor het maagzuur geen schade kan aanrichten en dit slijm is niet aanwezig in de slokdarm. Oorzaken van brandend maagzuur kunnen ook een zwangerschap, overgewicht, slechte voeding of een infectie zijn.

Wat kun je doen tegen brandend maagzuur tijdens het slapen?

Reflux zorgt voor vervelende klachten, waardoor je niet goed kunt slapen. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk en wanneer je regelmatig last hebt van reflux, wil je dit uiteraard graag oplossen. Er zijn verschillende tips die kunnen helpen om het brandend maagzuur onder controle te krijgen. Wanneer de tips niet werken, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen om de oorzaken te achterhalen en oplossingen aan te dragen.

Tip 1: eet kleine maaltijden

Om reflux tegen te gaan is het verstandig om iets vaker een kleinere maaltijd te eten in plaats van één grote maaltijd. De kleinere maaltijden bevorderen de spijsvertering en zorgen ervoor dat deze niet overbelast wordt. Probeer om rustig te eten en om goed te kauwen. Zo help je je spijsvertering al een handje. In plaats van een groter ontbijt, lunch en diner kun je kiezen voor vijf kleinere maaltijden verspreid over de dag. Let er ook op dat je niet teveel eet vlak voor je gaat slapen. Dit vergroot de kans op problemen wanneer je in bed ligt en kan ervoor zorgen dat je niet kunt slapen.

Tip 2: vermijd bepaalde producten

Vettig eten is een echte boosdoener voor brandend maagzuur en dat kun je dus het beste vermijden. Zeker voor het slapengaan is het niet verstandig om vet eten in te nemen. Andere producten die niet bevorderlijk zijn, zijn onder andere alcohol, koffie, zure dranken (bijvoorbeeld citroensap), dranken met koolzuur, chocola en pepermunt. Ook te sterk gekruid eten heeft een ongunstig effect op brandend maagzuur. Om het brandend maagzuur tegen te gaan en beter te kunnen slapen, kun je dus proberen om deze producten te vermijden, zodat je kunt zien of dit een positief effect heeft.

Tip 3: een gezonde leefstijl

Over het algemeen hebben mensen met een gezonde levensstijl minder last van brandend maagzuur of reflux tijdens het slapen. Door gezonde gewoontes in je leven aan te brengen, zou je het probleem dus kunnen oplossen. Weinig vet eten en alcohol valt daaronder, maar ook voldoende lichaamsbeweging is belangrijk. Dit kun je doen door regelmatig te sporten of iedere dag een wandeling te maken. Een gezond gewicht kan de kans of reflux verkleinen. Ook roken verergerd brandend maagzuur tijdens het slapen en daarom is het verstandig om niet te roken.

Tip 4: de juiste slaaphouding

Wanneer het brandend maagzuur vooral voor het slapengaan of tijdens de nacht optreedt, kun je proberen om je slaaphouding aan te passen. Zet bijvoorbeeld het hoofdeinde van je bed iets hoger dan het voeteneinde, wanneer dit mogelijk is bij je bed. Hierdoor heeft het maagzuur niet de kans om omhoog te stromen en dus heb je minder last van het brandende gevoel. Pas deze tip alleen toe wanneer je bed van hoogte kan veranderen. Door bijvoorbeeld kussens te gebruiken lig je erg onnatuurlijk en krijg je juist andere klachten. Soms helpt het ook op je linkerzij te slapen.

Tip 5: kruidenthee drinken

Kruidenthee kan helpen om je spijsvertering te stimuleren, waardoor je minder last van reflux tijdens het slapen zult hebben. Er zijn diverse soorten thee die kunnen helpen en het is belangrijk om cafeïne te vermijden. Theeën die kunnen helpen bij de spijsvertering zijn onder andere gemberthee, brandnetelthee, citroengrasthee en venkelthee. Kies voor natuurlijke kruidentheeën die bekend staan om hun positieve werking op de spijsvertering. Door bijvoorbeeld na je laatste maaltijd van de dag een kop venkelthee te drinken, heb je misschien minder klachten tijdens het slapen.