Hoeveel slaap heb je nodig? Hoe je dit bepaalt per leeftijd
Niet genoeg of teveel slapen is ongezond, maar hoe weet je of je de juiste hoeveelheid slaap krijgt? Hoeveel slaap heb je nodig als kind en als volwassene? De hoeveelheid slaap die je nodig hebt is voor een deel afhankelijk van de leeftijd, maar verschilt ook van persoon tot persoon. In dit artikel lees je de aanbevolen hoeveel slaap per leeftijd en welke symptomen erop kunnen wijzen dat je niet voldoende slaap krijgt. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en niet van de aanbevolen hoeveelheid uit te gaan.
De invloed van leeftijd op slaap
Hoeveel slaap heb je nodig? Dit is iets wat mensen zich vraag afvragen en het antwoord is dat dat per persoon verschilt. De belangrijkste factor in hoeveel slaap je nodig hebt, is je leeftijd. Volwassenen hebben minder slaap nodig dan baby’s en voor alle leeftijden daartussen verschilt het gemiddelde aantal uur slaap dat kinderen nodig hebben. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap, zodat je goed kunt functioneren tijdens de dag. Hoewel er dus een aanbevolen hoeveelheid slaap per leeftijd is, varieert de daadwerkelijke behoefte van persoon tot persoon.
Hoeveel slaap hebben baby’s en kinderen onder 4 jaar nodig?
Hoe jonger kinderen zijn, hoe meer slaap ze nodig hebben. Zo hebben pasgeboren baby’s de meeste slaap nodig, vaak ronde de 15 of 16 uur per dag. Baby’s slapen niet aan één stuk door, maar slapen in kortere periodes van een aantal uur, waarna ze wakker worden om gevoed te worden. Wanneer een kind één wordt is de behoefte aan slaap al afgenomen tot 12 tot 14 uur per dag. De peuters slapen vaak voor een langere periode tijdens de nacht en doen overdag één of twee dutjes. Hoe ouder de peuters worden, hoe minder behoefte ze aan een dutje hebben.
Hoeveel slaap hebben kinderen van 5 tot 12 jaar nodig?
Kinderen tussen vijf en twaalf jaar hebben behoefte aan tien of elf uur slaap per nacht. Wanneer je kind tussen de vijf en acht jaar is, zijn dit vaak elf uren per nacht. Een goede tijd om naar bed te gaan is dan om acht uur ’s avonds, zodat het kind rond zeven uur in de ochtend genoeg geslapen heeft. Dit is belangrijk zodat er een ritme is en het kind uitgeslapen op schol aankomt. Vanaf negen jaar tot ongeveer twaalf is tien uur per nacht voldoende. Kinderen mogen dan een uur later naar bed en komen aan voldoende slaap.
Hoeveel slaap hebben tieners van 13 tot 18 jaar nodig?
Tieners hebben minder slaap nodig dan kinderen op de basisschool en gaan vaak ook iets later naar bed. Rond de 13 tot 16 jaar ligt de slaapbehoefte op zo’n negen uur per nacht. Moet je tiener om zeven uur opstaan om naar school te gaan? Dan is tien uur ’s avonds een goede bedtijd om aan voldoende slaap te komen. Tieners die 16 tot 18 zijn hebben genoeg aan acht uur slaap per nacht, wat vrijwel gelijk is aan de behoefte voor volwassenen. Op deze leeftijd gaan tieners graag laat naar bed, maar het is belangrijk om voor voldoende nachtrust te zorgen.
Hoeveel slaap hebben volwassenen nodig?
Volwassenen hebben over het algemeen 7,5 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Hierbij geldt dat jongvolwassen meer slaap nodig hebben dan ouderen. Opmerkelijk is dat ouderen juist het minste slaap nodig hebben, terwijl ze wel vaak vroeger naar bed gaan. Dit komt omdat ouderen vaak onrustiger slapen en vaker wakker worden om bijvoorbeeld te plassen, waardoor ze meer tijd in bed nodig hebben om aan hun 7,5 tot 8 uur slaap te komen. De exacte behoefte verschilt van persoon tot persoon. Waar de ene volwassene met zes uur slaap prima functioneert, heeft een ander tien uur nodig.
Hoe kom je erachter of je voldoende slaapt?
Hoeveel slaap heb je echt nodig? Hoewel het gemiddelde tussen de 7,5 en 8 uur ligt, zijn er ook volwassen die genoeg aan zes uur hebben of juist tien uur slaap nodig hebben. Daarom vragen veel mensen zich af hoe ze weten of ze voldoende slaap krijgen. Mensen die niet genoeg slapen, hebben overdag vaak last van verschillende symptomen die duiden op een slaaptekort. Merk je de symptomen? Bouw de hoeveelheid slaap dan per week met een half uur op en wanneer de symptomen verdwijnen, heb je de juiste hoeveelheid slaap per nacht voor jouw lichaam.
Concentratieproblemen tijdens de dag
Kun je je maar moeilijk concentreren tijdens de dag? Dat wijst erop dat je een slaaptekort hebt. Concentratieproblemen treden op tijdens je werk, waar je je taken moeilijker gedaan krijgt. Hierdoor maak je fouten of vergeet je soms iets belangrijks. Deze problemen kunnen ook in je dagelijkse leven voorkomen, waar je bijvoorbeeld vergeet om een rekening te betalen of waar je je niet kunt focussen op het lezen van een boek. Wanneer je concentratieproblemen hebt, kan meer slaap een oplossing zijn.
Emotioneler reageren
Wanneer je extreem moe bent, voel je je vaak emotioneler. Heb je een nacht slecht geslapen? Dan is de kans groter dan je moet huilen, boos wordt of je ontzettend ergert aan een situatie. Bij extreme vermoeidheid merk je dit duidelijk, maar ook bij een slaaptekort kan dit symptoom optreden. Je merkt dit aan kleine ergernissen die je vaak hebt tijdens de dag en die je minder makkelijk kunt loslaten. Het emotioneler reageren op situaties kan samenhangen met je slaappatroon en het is de moeite waard om te proberen of meer slapen hiertegen helpt.
Andere slaapgewoonten op vakantie
Een goede indicatie voor een slaaptekort is wanneer je slaapgewoontes op vakantie of in het weekend veranderen. Ga je in het weekend rond dezelfde tijd naar bed, maar word je veel later wakker in de ochtend? Dan had je lichaam blijkbaar extra slaap nodig die het tijdens de werkweek niet kreeg. Wanneer je merkt dat je op vakantie of tijdens het weekend meer slaapt en andere gewoontes hebt, is het verstandig om door de week eerder naar bed te gaan. Zo krijgt je lichaam iedere nacht dezelfde hoeveelheid slaap, waardoor je beter functioneert.