Eten voor het slapen: wat je het beste kunt eten voor een goede nachtrust

Wat kun je het beste eten voor het slapen en wat kun je beter laten staan? Wat je eet in de avond heeft een behoorlijke invloed op je nachtrust en daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je wel en niet eet in de avond. In dit artikel lees je wat de invloed van eten op slaap is, op welke tijdstippen je het beste wat kunt eten en welk voedsel slaap verstoort of juist stimuleert. Eten voor het slapen is op zich niet slecht, zolang je de juiste voedingswaren inneemt.

De invloed van eten op je slaap

Eten lijkt niet direct in verband te staan met slapen, maar toch heeft wat je eet voor het slapengaan invloed op je nachtrust. Bepaalde voedingsstoffen zorgen ervoor dat je rustig wordt en dus goed kunt slapen, terwijl andere voedingsstoffen je actief maken en je daardoor moeilijker in slaap komt. Wanneer je moeite hebt met slapen, is het een goed idee om je dieet eens onder de loep te nemen. Eet je over het algemeen gezond? En krijg je de juiste voedingsstoffen op het juiste tijdstip binnen? Niet alleen een gezond en gebalanceerd dieet is belangrijk voor je nachtrust, maar ook op welk tijdstip je het eten tot je neemt.

Goed ontbijten en lunchen

In principe geldt dat je de grotere en stevigere maaltijden het beste eerder op de dag kunt eten. Hier haal je het meeste energie uit en die heb je vooral tijdens de dag nodig en in de avond heeft je lichaam hier minder behoefte aan. Zorg er daarom voor dat je dag begint met een goed ontbijt, waardoor je je vol en energiek voelt. Een stevig ontbijt geeft niet alleen energie, maar zorgt er ook voor dat je minder geneigd bent om ongezond te snacken. De warme maaltijd kun je het beste als lunch eten, zodat je de energie van de maaltijd kunt verbruiken in de middag- en avonduren.

Lichtere avondmaaltijd eten voor het slapen

’s Avonds doe je er goed aan om een lichtere maaltijd te eten. Je lichaam heeft minder energie nodig in de avond en dus is het niet nodig om een grote maaltijd te nuttigen. Let erop dat je in de drie uren voor het slapengaan niet meer eet of maar weinig eet. Het is belangrijk dat je niet met een lege maag naar bed gaat, want dat zorgt er juist voor dat je door de honger niet kunt slapen. Het is een misverstand dat je lichaam geen energie verbruikt of nodig heeft in de nacht, dus een lichte maaltijd in de avond is de beste keuze. Voor een betere nachtrust zorg je voor de juiste voedingsstoffen in je avondeten.

Welke voedingsstoffen je beter kunt vermijden

Er zijn voedingsstoffen die je beter kunt vermijden voordat je gaat slapen. Zo hebben alcohol en cafeïne een negatief effect op je slaap en ook snelwerkende suikers en vet eten verstoren je nachtrust. Voordat je naar bed gaat, kun je het beste geen pittig voedsel meer eten. Pittig eten zorgt ervoor dat je je opgeblazen voelt en kan voor oprispingen en brandend maagzuur zorgen. Daarnaast krijg je het warm van pittig eten. Al deze bijwerkingen zorgen ervoor dat je maar moeilijk in slaap kunt vallen. Vermijd vlak voor het slapengaan chocola, vitaminerijke groenten en fruit met veel vitamine C.

Alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne hebben beiden een negatief effect op slaap. Cafeïne zit onder andere in zwarte thee, energydranken, cola en koffie. De stof cafeïne zorgt ervoor dat je alerter wordt en je actiever voelt en dat is het tegenovergestelde van wat je wilt voordat je naar bed gaat. Zorg ervoor dat je na vijf of zes uur in de middag geen cafeïne meer inneemt. Alcohol zorgt er juist voor dat je snel in slaap valt, maar de kwaliteit van je slaap gaat erdoor achteruit. Je wordt minder uitgerust wakker, omdat je remslaap verstoord wordt door alcohol.

Suikers en vet eten

Suikers en vet eten kun je ook beter vermijden voordat je naar bed gaat. Snelwerkende suikers zitten bijvoorbeeld in pasta, rijst, brood en koekjes. Ze stimuleren je brein en maken je gedurende korte tijd actiever. Dit is niet bevorderlijk voor je nachtrust. Vet eten, zoals snacks uit de frituurpan, vette kaas, chips en borrelnootjes kun je ook beter vermijden. Oude kaas bevat bijvoorbeeld de stof tyramine, waardoor je actiever wordt in plaats van rustiger. Het vette eten heeft meer energie nodig om verteerd te worden en dat doet je lichaam minder goed in de avonduren.

Voedingsstoffen die je helpen om te slapen

Gelukkig zijn er voldoende dingen die je wel kunt eten in de avond en die je juist helpen om rustig te worden en makkelijker in slaap te vallen. Het is belangrijk dat je niet met een hongerig gevoel naar bed gaat. Daarom kun je het beste kiezen voor koolhydraatarm eten, zoals volkoren brood of volkoren crackers. Een glas warme melk kan ook wonderen doen, omdat hier calcium en vitamine B12 in zit. Wanneer je vlees wilt eten, kies je voor mager vlees zoals kalkoen of kip. Kies voor eten met tryptofaan, serotonine of melatonine.

Voedsel met tryptofaan

Tryptofaan is een stof die slaap bevordert en daarom is het verstandig om ’s avonds te kiezen voor eten met tryptofaan. Er zijn verschillende soorten voeding waar tryptofaan in zit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor yoghurt, een banaan, dadels, melk, tonijn of noten. Een kleine portie hiervan kan je lichaam ontspannen en ervoor zorgen dat je beter kunt slapen. Hoewel deze voedingswaren met tryptofaan de slaap bevorderen, is het belangrijk dat je hier geen grote hoeveelheden van inneemt. Zorg voor een kleinere portie niet al te lang voor het slapengaan, zodat je lichaam ontspant.

Voedsel met melatonine

Een andere voedingswaar die je slaap bevordert is havermout. Havermout bevat namelijk melatonine en dat helpt je lichaam om te slapen. Melatonine wordt door je lichaam aangemaakt wanneer het buiten donker wordt. Je bevordert de aanmaak van melatonine door ’s avonds het licht te dimmen en door blauw licht van schermen te vermijden. Het eten van voedsel met melatonine werkt bevorderlijk en bereidt je voor op een goede nachtrust. Walnoten en gember bevatten bijvoorbeeld ook melatonine en zijn geschikt om te eten voor het slapen.